Emelkedett a TOP-100 konjunktúra index

Vágólapra másolva!
Az idén novemberben az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra indexe az októberihez képest 1 százalékponttal 45 százalékra nőtt.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerdai közlése szerint 2006 novemberében javultak a nagyvállalatok bizalmi mutatói. Az üzleti szféra bizalomvesztése szeptemberben megállt, az utóbbi két hónapban a piaci helyzet megítélése javult.

A bizalmi indexek tendenciája - szakítva a nemzetközi konjunktúrához igazodó korábbi derűlátással - háromnegyed évig csökkent. Az utóbbi két hónap korrekciója arra enged következtetni, hogy a nagyvállalatok túljutottak az adóemelések bejelentése okozta "sokkhatáson", és reálisan mérik fel a fejlődési esélyeket, amelyek a következő másfél évben kedvezőek - áll az Ecostat összefoglalójában.

A javuló bizalom mellett a nagyvállalatok 2007 első félévére mind a makrogazdaságban, mind saját vállalkozásuk gazdálkodásában nehézségek, feszültségek kialakulásától tartanak.

A TOP-100 vállalati kör a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kritikusan értékeli. Javuló lehetőségekkel a cégek 23 százaléka számol, változatlansággal kalkulál 35 százalékuk. A pesszimista vállalkozások aránya egy hónap alatt viszont 65 százalékról 42 százalékra csökkent.

A működési feltételek fél éven belüli javulásában a cégek 15 százaléka bízik, 46 százalékuk azok rosszabbodását feltételezi.

A TOP-100 vállalati kör 52 százaléka úgy véli, hogy termelését fél éven belül képes lesz bővíteni. Az optimista nagyvállalatok több mint kétharmada 5 százalék alatti, 31 százalékuk ezt meghaladó teljesítmény növekedéssel számol.

Rövid távon a belföldi kereslet élénkülését a cégek egytizede reméli. A belföldi kereslet szűkülését reális lehetőségnek a nagyvállalatok 46 százaléka értékeli. A belföldi értékesítésben javulással számol a cégek egytizede, a hazai piac fél éven belüli szűkülésétől minden második válaszadó tart.

A munkaerőpiac megítélésekor stabilitásban bízik a cégek kétharmada, a munkaerő-kínálat bővülését reméli 12 százalékuk.

Fél éven belül pénzügyi helyzete változatlanságát feltételezi a nagyvállalatok 48 százaléka. A vállalati elvonások és a költségek növekedése a TOP-100 negyven százalékánál a likviditás gyengüléséhez vezethet.

A kilátásba helyezett reform-intézkedésekkel összefüggésben, rövid távon a makrogazdasági környezet kiszámíthatóságának gyengülését jelzi a nagyvállalatok 68 százaléka.

2006 novemberében a TOP-100 beruházási hajlandósága kissé mérséklődött, a beruházni szándékozó cégek aránya 73 százalék.

A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése az idén 4,5 százalék lehet, ez egy százalékkal magasabb az Ecostat előrejelzésénél.

A december hónapra vonatkozó nagyvállalati inflációs prognózis 5,8 százalék.

Novemberben az értékesítési árak éves változásáról szóló várakozásukat 1,9 százalékban számszerűsítették a nagyvállalatok.