KSH: Csökkent a beruházások volumene

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági beruházások volumene az első háromnegyed évben - az előzetes adatok szerint - 0,4 százalékkal csökkent 2005 azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Folyó áron a beruházások teljesítmény-értéke 2 907,7 milliárd forintot tett ki.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben a beruházások volumene 3,8 százalékkal elmaradt az előző évi bázistól, a második negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - 1,2 százalékkal nőtt. Az idén, a harmadik negyedévben összesen 1 132,9 milliárd forintot költöttek beruházásra.

A beruházások idei III. negyedévi, az előző év azonos időszakához viszonyított 3,8 százalékos csökkenésén belül, az építési beruházások 2,6, a gépberuházások pedig 5,4 százalékkal estek vissza.

A szállítás, raktározás, posta és távközlésben 8,3 százalékos emelkedést regisztráltak, amihez az ezen a soron számbavett út- és autópálya-építések mellett a hídépítések is jelentősen hozzájárultak. Emellett 1,1 százalékkal nőttek a kereskedelem és 14 százalékkal a pénzügyi tevékenység beruházásai.

Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás július-szeptemberi időszakra vonatkozó, 6,9 százalékos csökkenését az elmúlt negyedévhez hasonlóan, az ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozó lakásberuházások visszaesése okozta.

Az egyötöd súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai a III. negyedévben 4,5 százalékkal maradtak el az elmúlt évitől. Ezen belül nagyarányú volt a csökkenés a gyógyszergyártásban, a híradástechnikai termékek gyártásában, valamint a műszergyártásban. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás nemzetgazdasági ágban 11,9 százalékos mérséklődés következett be.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül legnagyobb mértékben, 25,1 százalékkal a közigazgatás beruházásai estek vissza. A mezőgazdasági beruházások volumene a július-szeptemberi időszakban 14,2 százalékkal elmaradt a tavalyitól. Visszaestek a beruházások 7,8 százalékkal az építőiparban és 8,4 százalékkal az egészségügyben is - áll a KSH jelentésében.