Beolvad a mérésügy az MKEH-ba

2006.12.01. 12:39

Hosszabb távon évi 250 milliós megtakarítást is eredményezhet az Országos Mérésügyi Hivatal és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal összevonása. A kormányszóvivő ügyfélbarátabb működést ígér.

Az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) január elsejei hatállyal a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalba (MKEH) olvad - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-vel.

Danks Emese kormányszóvivő közleményében az összevonást a központi közigazgatás korszerűsítésével indokolja. Ezzel a lépéssel kisebb, költséghatékonyabb, ügyfélbarátabb és korszerűbb felépítésű szervezet alakul ki - áll a közleményben.

Kiderül az is, hogy a szervezetek összevonása, hosszabb távon évente, mintegy 250 millió forintos megtakarítást eredményez, bár rövid távon többletköltségekkel jár.

Schmalhofer Károly, az OMH szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a fővárosi Németvölgyi úton működő hivatal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) háttérintézménye. AZ évente 2,5 milliárd forinttal gazdálkodó intézményben 250-en dolgoznak.

A kereskedelmi célú mérések hatósági felügyeletét ellátó hivatal negyvenféle mérőeszközt vizsgál be, ami országszerte összesen, évi 600 ezer és 1 millió közötti eszköz hitelesítését jelenti. A villanyfogyasztás-mérő, vízfogyasztásmérő eszközökön túl rendszeres benzinkúti hitelesítéseket és közértek mérlegeinek ellenőrzését is végzik.

A szervezet jogelődje 1906-ban jött létre Magyar Királyi Mértékügyi Intézet néven; az intézmény Országos Mérésügyi Hivatal néven 1951 óta működik. Az MKEH a hivatal honlapja szerint 2002-ben jött létre, a szervezetet tavaly vonták össze a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézettel és a Műszaki Biztonsági Hivatallal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK