Vágólapra másolva!
Az idei 1 milliárd után 2007-ben 3 milliárd forintot ad a kormány a hagyományos építésű házak energetikai korszerűsítésére, amellyel egy körülbelül 20 milliárdos hitelkeret kedvező feltételeit biztosítják - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 1 négyzetméter lakóépület kifűtésére még mindig háromszor annyi energiát fordítanak, mint a nyugati átlag. A kormány jövőre 3 milliárd forintot fordít hagyományos építésű házak energiatakarékosságára és a megújuló energiahordozók felhasználásának növelésére.

A magántulajdonú, régi, hagyományos építésű lakások korszerűsítésére 2006-ban a kormány 1 milliárd forintot különített el. Idén 300-600 ezer forintot lehetett kérni az energiatakarékossági beruházásokra, a támogatás a beruházás értékének harmada lehetett. Mivel a beérkezési sorrend számított, ezen feltételek mellett is 10 nap alatt 9 ezer pályázat érkezett, ami az eredetileg tervezett szám háromszorosára rúgott. Szakértők szerint a támogatás az érintett lakások mintegy 1 ezrelékét érintette, amitől az ország energiafelhasználása lényegében észrevehetetlen módon változott.

A még kidolgozás alatt álló tervek szerint az állami hozzájárulás mértéke jövőre 15 százalékra csökkenne - mondta Felsmann Balázs, a felelős gazdasági tárca szakállamtitkára. Ezt azonban mintegy 20 milliárd forintos, nagyon kedvező kamatozású hitellehetőség egészítené ki. A támogatás jövőre is márciustól lenne igényelhető.