Euróra áll át Irán

Vágólapra másolva!
Irán a külföldi bevételeit - beleértve az olajjövedelmet is - ezentúl nem dollárban, hanem euróban számolja el és tartja nyilván. Iráni riálban pedig a bevételek euró-ellenértéke fog megjelenni a költségvetésben - mondta az iráni kormány szóvivője.
Vágólapra másolva!

A változás tükröződni fog az iráni központi bank devizatartalékának szerkezetében is. Az iráni kormányzat titokban tartja az ország külföldi követelését és annak megoszlását az egyes nagy valuták, illetve az arany között. Az elemzők azonban úgy vélik, hogy ezzel a lépéssel Irán is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek csökkentik az amerikai dollár arányát devizatartalékukban.

Dél-Korea már tavaly év elején jelezte, hogy csökkenti akarja a dollár arányát a devizatartalékban. Idén áprilisban Svédország és Katar közölte, hogy növelik az euró arányát a devizatartalékban. Augusztusban az olasz központi bank jelentette be, hogy devizatartalékában a dollárban tartott rész egynegyedét angol fontra váltja át, ezzel a dollár részesedése 84 százalékról 63 százalékra csökken. Októberben és novemberben Oroszország, Svájc és az Egyesült Arab Emírségek központi bankja közölte, hogy növelné a jen arányát a devizatartalékában, majd Kínában is bejelentették, hogy csökkenteni akarják a dollár arányát egybillió dollárra becsült devizatartalékukban, amely a legnagyobb a világon.