Januártól újra lehet pályázni uniós pénzekre

Vágólapra másolva!
Ma dönthet a kabinet a nyolcezermilliárd forintnyi uniós támogatás első pályázatairól. Amennyiben elfogadják az előterjesztést, január közepétől lehet majd jelentkezni a 2007-2013-as időszakra szóló pályázatokra - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az új konstrukcióban folyósítandó uniós támogatásokról még folynak az egyeztetések, azonban azok a pályázatok, amelyek itthon már korábban is elérhetőek voltak, január közepén újra megnyílhatnak, ha a kabinet ma elfogadja az erről szóló előterjesztést. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) így januárban írná ki a 2007-2013-as időszakra szóló első uniós pályázatokat.

Az előterjesztés a 2004 és 2006 között sikeresnek bizonyult EU-s pályázati lehetőségek jóváhagyásáról szól. Az első pályázati dokumentációkat január első napjaiban teszi ki a honlapjára az NFÜ, azonban csak két hét múlva, szakmai észrevételek beépítése után hirdeti ki azokat.

Magyarország csak azután kezdheti meg a 2007-2013 között rendelkezésére álló nyolcezermilliárd forint uniós pénz felhasználását, hogy hivatalosan benyújtotta a kormány az Európai Bizottságnak az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjait, amiből 15 darab van. A lap információi szerint ez még a héten megtörténik. A programok jóváhagyása akár négy hónapig is eltarthat, azonban a számlák befogadására, a kötelezettségvállalásra már az egyeztetés ideje alatt is lehetőség lesz.