Erős a reklámok hatása Magyarországon

2006.12.22. 15:33

A magyar vásárlók döntéseire az európai átlagnál jobban hat a tévében és nyomtatott sajtóban látható hirdetés, valamint a korábbi tapasztalatok. Ugyanakkor világszerte egyre nagyobb szerepet játszik az interneten beszerezhető információ - derül ki az ACNielsen piackutató vállalat felméréséből.

A hagyományos médiareklám minden harmadik megkérdezett magyar felnőttet befolyásol, amikor hitelfelvételre vagy valamilyen banki szolgáltatás igénybe vételére készül. Mp3 lejátszó, mobil telefon, divatos ruházatai cikkek vagy súlycsökkentő termékek vásárlásánál is legalább minden negyedik válaszadó figyelembe veszi a tévében vagy újságokban látott hirdetéseket. Az európai átlagos mutatók ennél alacsonyabbak - áll az ACNielsen 41 ország internet-használóinak körében végzett felmérésében.

A másik magyar sajátosság, hogy nálunk többet számít egy márkával vagy céggel kapcsolatos korábbi saját tapasztalat, mint más európai országokban. Autót vagy mobil telefont ugyanis a magyar válaszadók 44-44 százaléka szerez be úgy, hogy támaszkodik előző vásárlásainak élményeire. A bankválasztásnál minden harmadik, nyaralás vagy szabadidő szervezésénél minden negyedik felnőtt veszi figyelembe előző élményeit.

Autóvásárlásnál a megkérdezett magyarok legtöbbjét a márka vagy a gyártó cég jó híre befolyásolja. Ékszernél és divatos ruházati cikknél a kirakat a tájékozódás legfontosabb forrása.

Az internet-használók világszerte, így Magyarországon is kimagasló arányban élnek a lehetőségekkel, hogy körülnézzenek a világhálón, mielőtt döntenek vásárlásaikról.

Nyaralás vagy szabadidős program előkészítésénél a netezők 71, banki szolgáltatás igénybe vétele és hitelfelvétel előtt 63, illetve 62, mobil telefon vagy Mp 3-as lejátszó vásárlását megelőzően 60 és 57 százaléka néz körül a világhálón. A világhálón hozzáférhető vásárlási információk Magyarországon az Internet-használók egyelőre alacsony, mindössze 25 százalék körüli aránya miatt nem érvényesülnek olyan hatékonyan, mint általában a vizsgált országokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK