Rászorulóknak kompenzálnák a vizitdíjat

2006.12.23. 9:49

Kompenzációs rendszert dolgoz ki a kormány azok számára, akik nem tudják megfizetni a vizitdíjat. A pénzt a szociális juttatásokba építve kapják meg a részorulók, így például az öregségi minimálnyugdíj 300 forinttal emelkedik majd - írja a Népszabadság.

Vizitdíj támogatási rendszert dolgoz ki a kormány a rászorulók számára. A kompenzációt a már létező szociális juttatásokba építik be, ezért nem jár többletadminisztrációval - írja a Népszabadság.

A döntés értelmében 300 forinttal - azaz egy orvoslátogatás költségével - emelik a havi minimálnyugdíjat, 27130 forintra. Azok a nyugdíjszerű ellátások, amelyek ezt az összeget nem haladják meg, szintén 300 forinttal lesznek magasabbak. A nyugdíjminimum kétszeresét meghaladó ellátások 200 forinttal emelkednek.

A fenti szabályok szerint emelkedik többek között a 2007. február 15-ét megelőző időponttól megállapított öregségi, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, az özvegyi és szülői nyugdíj, az árvaellátás.

A nyugdíjszerű ellátások közül emelkedik a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, az egészségkárosodási járadék, a vakok személyi járadéka, a központi szociális segély, a házastársi pótlék, és házastárs utáni jövedelempótlék havi összege.

A családtámogatások körében emelkedik a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és az anyasági támogatás. A jogosultak a február havi ellátást már emelt összegben kapják kézhez úgy, hogy február hónapra félhavi emelés jár. Az intézkedés több mint 1,5 millió embert érint, a 2007. évi költsége pedig megközelíti az 5 milliárd forintot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK