Az eurót okolják az áremelkedésekért

Vágólapra másolva!
Öt éve vezették be az eurót Nyugat-Európa több országában. Használói közül a bevezetést összességében kedvezőnek ítélők aránya idén 48 százalékra csökkent, szemben a 2002. évi 59 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Az euró bevezetésének ötéves évfordulójára készített felmérés szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, az euró hozzájárult az infláció gyorsulásához. A válaszadók 81 százaléka az egységes európai pénzt okolja az euró bevezetése óta bekövetkezett áremelkedésekért - áll az Eurobarometer csütörtökön közzétett jelentésében. A jelentésben figyelmeztetnek arra, hogy ez a felfogás terjedőben van azokban az új uniós tagországokban is, amelyek még az euró bevezetése előtt állnak. A megkérdezettek átlag 73 százaléka vélekedett úgy, hogy az euró bevezetése visszaélésekhez vezet majd az árak megállapításakor.

Az eurószkepticizmus általában is erősödőben van. Az eurót használók közül azok aránya, akik szerint a közös európai pénz bevezetése összességében kedvező hatásokkal járt, idén 48 százalékra csökkent, szemben a 2002 évi 59 százalékkal. A leginkább borúlátóak a görögök, a hollandok és az olaszok,- e három országban többségben vannak az euró bevezetését előnytelennek tartók.

Az Európai Bizottság sajnálatát fejezte ki a felmérés eredménye miatt, és az egységes valuta előnyeit ismertető információk hiányát okolja ezért. Az áremelkedések és a kamatok számos országban, hosszan tartóan csökkentek az euró révén, továbbá a közös valuta kímélt meg bennünket a valutapiaci válságoktól, a valutaspekulációktól - emelte ki Joaquin Almunia pénzügyi biztos. Az európaiaknak ki kell használnia az euróban rejlő előnyöket ahelyett, hogy a közös pénzt egyéb gondjaik miatt okolnák - tette hozzá.

Már több az euró, mint a dollár

A világ készpénzforgalmában az euró valószínűleg a második helyre szorította a dollárt - írja a Financial Times című lap csütörtökön az ötéves évforduló alkalmából. Decemberben több mint 610 milliárd euró bankjegy volt forgalomban, ami a jelenlegi árfolyamon számítva több mint 800 milliárd dollárnak felel meg. Ez valószínűleg nagyobb összeg, mint az összes forgalomban lévő dollár - véli a brit lap.

Az újság az októberi adatok alapján indult ki a számításnál. Akkor az Európai Központi Bank és a Federal Reserve is 759 milliárd dollárban adta meg a forgalomban lévő dollár mennyiséget. Ez valamivel több volt, mint az összes euróbankjegy értéke, ám azóta az euró árfolyama jelentősen emelkedett a dollárhoz képest. A számításkor nem vették figyelembe a kereskedelmi bankok és a jegybankok valutatartalékainak értékét.