Növekvő export, csökkenő import 2007-re

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés lassulását, az export erősödését és a belső kereskedelem visszaesését várják a jövő évtől a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. A szakértők a bizalom visszatérésére számítanak, erre azonban hatással lehet a monetáris tanács összetételének változása, valamint az, hogy a kormány mennyire tart ki a reformok mellett.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés szembetűnő visszaesésére, a GDP 2,5 százalékos bővülésére számít Gárgyán Eszter, az OTP Bank elemzője. Az év makrogazdasági pályáját meghatározó tényező idén a gyorsuló export és a belső kereslet visszaesése lesz - véli a szakértő. Gárgyán szerint bár a háztartások reáljövedelme 4 százalékkal romolhat, a fogyasztás ennél kevésbé esik majd vissza, aminek a gyorsuló eladósodás lesz az oka.

Kockázatot jelenthet az egyensúlyi folyamatokra és a visszatérni látszó bizalomra nézve, hogy a kormányzat kitart-e a reformok mellett, melyek nélkülözhetetlenek a kiadások tartós visszafogásához. Továbbá kockázati tényező lehet a monetáris tanács összetételének 2007-ben várható változása, és annak hatása a monetáris politikára - véli az elemző.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója nem vár gyökeres fordulatot a pénzpolitikában a monetáris tanács pesszimistábbnak tartott tagjainak esetleges távozásától. Az elemző a feltörekvő piacok devizáival együtt a forint erős szinten maradására, esetleg további erősödésére számít. Ennek oka a szakértő szerint Magyarország külső egyensúlyának javulása, ami részben a vállalati és lakossági beruházások alacsony szintjének köszönhető.

A kormány 2007-es várakozásai reálisnak tekinthetők, sőt - főként a költségvetés tekintetében - akár túl is teljesülhetnek, véli Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője. Az export jó teljesítménye fennmaradhat, ám a belső kereslet, így az import is jelentősen mérséklődik: ezzel összhangban javulni fog a fizetési mérleg egyenlege. A pénzpiacok erősödő tendenciát mutatnak - ennek oka a jegybanki alapkamat magas szintje, valamint a globális tőkepiac optimizmusa -, de a gazdasági fundamentumok inkább csak 2008-tól javulnak majd.Az idén emiatt még van esély rá, hogy bizonyos politikai események a bizalom megingását eredményezik, de a szekértő szerint valószínűbb, hogy a kormányzat kitart a reformok mellett. A jegybankelnöki poszton történő váltás viszont nem hoz majd lényeges változást - véli Samu János.