Eltűnnek az ingyenes cseh sztrádaszakaszok

Vágólapra másolva!
Még nem tudni, mikortól tűnnek el az utolsó nemfizetős autópályák Csehországban. Egyedül a városok területén marad meg az ingyenesség.
Vágólapra másolva!

A még eddig ingyenes csehországi autópálya-szakaszokra is díj kiszabását tervezi a cseh közlekedési minisztérium. A jövőben már csak azok az autópálya, illetve gyorsforgalmi útszakaszok lennének térítésmentesek, amelyek a városok területén vannak - közölte az Aktuálne.cz internetes hírportál.

Csehországban jelenleg mintegy 957 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út van. Különféle megfontolások miatt azonban ezek tíz szakasza ingyenes, amelyek együttes hossza 140 kilométer. A kivételek megszüntetése a minisztérium prioritásai közé tartozik, de az időpont még nem eldöntött - mondta a hírportálnak a közlekedési tárca szóvivője.

A sztrádák és gyorsforgalmi utak díját Csehországban matricával róják le. A tavalyi, 2006-os évben mintegy hatmillió sztrádavignettát adtak el, az államkasszába majdnem három és fél milliárd korona folyt be. Ezt a pénzt döntően az útfelújításokra használja fel az állam.

Az idén a sztrádabélyegek megdrágultak és a 12 tonnán felüli tehergépkocsiknál a matricáról áttértek az elektronikus útadó-beszedésre. Az elektronikus rendszerben az első héten naponta 10-12 millió koronát szedtek be.

A minisztérium közlése szerint a rendszerbe eddig 83 ezer tehergépkocsit regisztráltak. További, mintegy 7700 teherkocsi kivételt kapott az útadó alól - ezek elsősorban a rendőrség, a katonaság és a tűzoltóság járművei.