Romlott a magyar cégek fizetőképessége

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben több mint 15 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, így 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A leginkább kockázatosnak a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2006-ban a fizetésképtelenségi eljárások száma 17,8 százalékkal ugrott meg, ami háromszorosa a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek. Eközben viszont a regisztrált cégek száma csupán 2,13 százalékkal emelkedett, vagyis tavaly már nagyjából minden harmincadik hazai cég került válságba - derül ki a Coface Hungary [origo]-hoz eljuttatott friss elemzéséből. Ez felülmúlja a cég sokak által borúsnak vélt 12 százalékos előrejelzését is.

A helyzet annál is inkább aggasztó, mert a tapasztalatok szerint a Magyarországon működő cégek többsége még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat. Természetesen a kockázatkezelési kultúra terjedése sem állhatja útját a gazdasági szerkezet átalakulásának.

Hosszú távon az importra építő, érdemi versenyelőny nélküli cégek tömeges megszűnésére kell felkészülni; a kereskedelem helyett az egyedi ötletre épített gyártással lehet a vállalkozások hosszú távú fennmaradását biztosítani - mondta a Coface Hungary ügyvezetője. Az elemzők szerint igen nehéz két-három esztendő következik, s az egész gazdaságon átívelő kockázatnövekedésre kell felkészülni. Vagyis idén tovább romolhat a helyzet.