Csak a reformok céljait határozzák meg

Vágólapra másolva!
Távolról sem tekinthető kidolgozottnak a kormány által tervezett reformok menetrendje. Egyes témákban a koalíciós egyeztetés is akár évekig tarthat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök rövidesen ismerteti a kormány reformprogramját - nyilatkozta a Világgazdaságnak Draskovics Tibor. Az államreform-bizottság alelnöke hozzátette: nem a konkrét intézkedéseket veszi majd sorra a kormányfő, hanem azt, hogy a kormány az egyes reformterületeken hová akar majd eljutni.

A lapnak több kormányzati politikus azt mondta, az államreform-bizottság által készített idei első félévi reformmenetrendet pár héttel ezelőtt csupán első olvasatban tárgyalta a kormány. Mivel több miniszter is változtatni kívánt az előterjesztésen, a következő hetekben újból a kabinet elé kerül.

A Világgazdaság forrásai szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyugdíjügyben legfeljebb az elveket hirdetheti meg. A nyugdíjrendszer átalakításának első lépéseit kell elkezdeni a ciklusban, de nem kizárt, hogy csak újabb másfél éves menetrendben tudnak megegyezni a koalícióban.

Az SZDSZ sürgetné a megegyezést, de politikusaik elismerték, hogy messze még a két párt álláspontja. Meg kell találni a megoldást a rendszer átalakítására - tették hozzá -, még akkor is, ha ez a szocialistáknak kemény politikai kérdés a szavazóbázis miatt.

Át kell gondolni az indexálást, a korhatárt, a rokkantnyugdíjak és a 13. havi nyugdíj ügyét - hangoztatják a liberálisok. Bár utóbbinál egyes kormányzati politikusok cáfolták, hogy ebben a témakörben vita lenne a koalícióban.