A kenőanyagok piacán erősít az OMV

Vágólapra másolva!
Tovább erősíti közép-európai pozícióit az osztrák OMV. A térség vezető cége a terv szerint megháromszorozza motorolaj-eladásait, amiben elsősorban a kelet- és dél-európai régió piacaira támaszkodnának.
Vágólapra másolva!

Háromszorosára, évi 100 000 tonnára növeli kenőanyag-eladásait az OMV, és a stratégia részeként új márkát is bevezetnek. Az elkövetkező két évben körülbelül 5 millió eurót fektetnek be a gyártási helyszínbe. Az OMV Bécsből látja majd el közép-európai piacait, illetve a többi exportországát a Közel- és Távol-Keleten. Az OMV elsősorban Kelet- és Dél-Európában lát lehetőséget a növekedésre a kenőanyagok terén, célje, hogy bekerüljön Közép-Európa első 3 beszállítója közé - tette közzé a vállalat.

Mintegy 15,6 milliárd euró csoportszintű árbevételével és 5226 fős létszámával (2005-ös adatok), valamint mintegy 12 milliárd euró tőkepiaci értékével az OMV Aktiengesellschaft Ausztria legnagyobb tőzsdén jegyzett ipari vállalata. A 13 országban jelen lévő OMV Csoport Közép-Európa vezető olaj- és gázipari csoportja az ásványolaj-finomítás és -forgalmazás területén. A kutatás és termelés területén az OMV öt kontinens 19 országában van jelen. A gáz üzletágban az OMV tároló kapacitásokkal és egy 2000 km hosszú vezetékrendszerrel rendelkezik, amely 45 milliárd köbméter földgázt szállít évente olyan országokba, mint például Németország és Olaszország. Az OMV jelentős üzletrészekkel rendelkezik integrált vegyipari és petrokémiai vállalatokban, így a magyar Mol olaj- és gázipari társaságban.

A romániai Petrom többségi tulajdonának akvizíciójával az OMV Közép-Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalatcsoportjává vált. A vállalatcsoport 1,4 milliárd hordó olaj- és gáztartalékkal rendelkezik, napi termelése mintegy 320 000 hordó, éves finomítási kapacitása pedig meghaladja a 26,4 millió tonnát. Az OMV jelenleg több mint 2500 töltőállomással rendelkezik 13 országban. A csoport piaci részesedése a finomítás és marketing üzletágban a Duna-régióban mintegy 20 százalék.

Az OMV Hungária Kft. 1991 óta van jelen a magyar piacon. A vállalat 103 főt foglalkoztat központi irodájában, míg üzemanyagtöltő állomásain további 1650 fő dolgozik. Az OMV Hungária Kft. egy 168 töltőállomásból álló hálózatot működtet Magyarországon, így piaci részesedése eléri a 16,5 százalékot.