Rekordmagas növekedés Kínában

Vágólapra másolva!
Több mint tízéves rekordot döntött meg a kínai gazdasági növekedés. A kínai gazdaság éves összevetésben 10,7 százalékkal nőtt a 2006-os évben. A növekedés hajtóereje leginkább a befektetések és az export volt. A kínai kormányzat továbbra is megpróbálja lassítani a fejlődést, amelynek egyre több negatív oldala mutatkozik.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság ismét a várakozások fölött növekedett 2007-ben. A 10,7 százalékos növekedés 0,2 százalékkal haladta meg a jóslatokat. Ilyen jó eredményt kína legutóbb 1995-ben ért el. Kína a mostanival számolva négy egymást követő évben ért el 10 százalék feletti növekedést.

"2006-ban a nemzetgazdaság biztos és gyors növekedést produkált" - nyilatkozta Sie Fudzsan, a kínai statisztikai hivatal vezetője a BBC Newsnak. A gazdasági növekedés továbbra is a befektetések és a kimagasló export eredménye. Kína továbbra is hatalmas étvággyal falja a befektetéseket, az exportból pedig 177,47 milliárd dolláros kereskedelmi többlet származott 2006-ban.

Sokak szerint azonban az ilyen tempóban végbemenő növekedés veszedelmes lehet. A kormányzat mindent megpróbál, hogy lelassítsa a túlhevüléssel fenyegető gazdasági szektorokat. "Ez a politika hatékonynak bizonyult. Segíti a gazdasági fejlődést, de megakadályozza, hogy a gyors gazdasági fejlődés túlhevülésbe csapjon át" - magyarázza Sie Fudzsan.

A kereskedelmi többletből származó bevétel jelentős része egyébként nagyrészt a sanghaji tőzsdén landolt, amely a beáramló pénz hatására Ázsia egyik legkeresettebb börzéjévé vált. Sokan azonban aggódnak, hogy a tőzsde ne váljon végül olyan fenyegető ballonná, mint a bármikor kidurranással fenyegető mesterségesen generált ingatlanpiaci buborék.

Ugyanakkor a kínai gazdaság egyik fő motorja a szinte teljes szabályozatlanság: mindenki úgy szennyez, ahogy akar. A kimagasló gazdasági mutatók ezért egyben értelmezhetőek egészségügyi figyelmeztetésként is.

A jóslatok még nagyratörőbbek

A kiemelkedő eredmények közlésével egy időben a davosi Világgazdasági Fórumon a Bank of China vezetői máris jóslásokba bocsátkoztak. Min Zsu, a bank ügyvezető alelnöke szerint a kínai gazdaság jövőre az idei eredményeket is túlszárnyalja majd.

A fórumon ugyanakkor kétoldalú tárgyalásokra is sor került, ezen az USA arra próbálta rávenni Kínát, hogy tegye rugalmasabbá a jüan árfolyamát. A kínaiak viszont cserébe azt kérik, hogy az Egyesült Államok növelje megtakarításait.

Zsu elmondta: országa valószínűleg lassabban emeli majd a jüan árfolyamát a dollárhoz képest, azonban az USA részéről nem látja a megtakarítások fokozására irányuló tendenciát - közgazdászok szerint egyébként elsősorban ez az oka a kimagasló amerikai kereskedelmi deficitnek.