A lakossági hitelnövekedéstől óv a Világbank

Vágólapra másolva!
A kelet-európai lakosság hiteleinek növekedése természetes folyamat, ám a folyó fizetési mérleg hiányát is növeli, és a devizaalapú jelzáloghitelek magas volumene egy ingatlanpiaci buborék veszélyét veti fel - inti a régiót a Világbank.
Vágólapra másolva!

A lakossági hitelállomány növekedése egyelőre nem ingatja meg az új EU-tagországok bankrendszereinek stabilitását, ám a gazdaságpolitikának oda kell figyelnie az ezzel kapcsolatos kockázatokra - figyelmeztet a Világbank. Elsősorban a balti országokban, valamint Romániában és Bulgáriában ugrott meg látványosan a hitelállomány, ez pedig növelte a folyó fizetési mérleg hiányát, és hozzájárult a gazdaság túlfűtöttségéhez is - írja a Világgazdaság.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint jelenleg egészséges szinten vannak a kelet-közép-európai országok kereskedelmi bankjainak nyereség- és tőkemutatói, és a lakossági hitelállomány bővülése az alacsony jövedelmek miatt természetes folyamatnak tekinthető. Ugyanakkor a kölcsönből finanszírozott fogyasztás nem erősíti a gazdaság növekedési potenciálját, míg a devizaalapú jelzáloghitelek magas volumene egy ingatlanpiaci buborék veszélyét veti fel. Emiatt a kormányoknak szigorítaniuk kell a bankfelügyeleti tevékenységet, ahol pedig a folyó fizetési mérleg is nagyon elszaladt, indokolt lehet visszafogni a hitelfelvételi kedvet - tanácsolja a Világbank.

A térség országainak makrogazdasági kilátásait illetően a jelentés megállapítja, hogy a 2006-os meglódulás után idén valamelyest visszafogottabb lehet a GDP-növekedés, amit alapvetően az euróövezet lassulásával magyarázzák.

Az infláció több új tagországban is gyorsuló trendet mutat. A Világbank szerint a különböző árliberalizációs intézkedések, illetve egyes esetekben a fogyasztási adók emelése is hozzájárult az inflációs nyomás növekedéséhez. Thomas Blatt Laursen, a bank vezető közgazdásza 2007-ben elsősorban Magyarországon, Csehországban, Romániában és egyes balti államokban jósol komolyabb árfelhajtó hatású kormányzati intézkedéseket.

Tavaly a térség szinte minden államában romlott az államháztartás helyzete. Természetesen a világbanki elemzők szerint is Magyarországon a legsúlyosabb a helyzet, de hozzáteszik: a tavaly elhatározott konszolidációs intézkedések kivitelezése jó ütemben halad.