Keleti gyógyszerdömping fenyeget

Vágólapra másolva!
Azt állítják a gyógyszergyártók, hogy veszélyeztetheti a betegellátást az újabb gyógyszer-támogatási terv. Ha életbe lép, indiai és kínai cégek ismeretlen termékei lephetik el a piacot.
Vágólapra másolva!

A gyártók szerint a "névtelen", de nagyon olcsón előállító ázsiai konkurenciának és készítményeinek kedvezne az egészségügyi tárca új gyógyszer-támogatási eljárási szabályozása - írja a Napi Gazdaság.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) és a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete csütörtökön közleményben tiltakozott az Egészségügyi Minisztérium (EüM) újabb terve ellen, amely szerintük veszélyeztetné a betegellátás biztonságát.

A tárca indítványa a gyártók szerint újabb, nagy forgalmú alapgyógyszerek támogatási mértékének megváltoztatását eredményezné, amelynek eredményeképpen egyes készítmények térítési díja többszörösére nőhet.

Akár az érintett betegek 40 százalékát is érintheti az eljárási szabályozás újabb módosítása, amelynek nyomán egyebek mellett vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok vagy fekélyellenes készítmények is elveszíthetik támogatásukat.

Ha ez a rendszer életbe lép, olyan árszint alakulhat ki, amely mellett a magyar gyártók számára nem gazdaságos többé bizonyos készítmények előállítása - mondta a Napi Gazdaságnak Bogsch Erik, a Magyosz elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Ha a tervezet életbe lép, senki által nem ismert, Kínából, Indiából származó készítmények és minimális piaci részesedéssel rendelkező gyártók kerülhetnek akár monopolhelyzetbe.

A régi, jól bevált, magyar, nyugat-európai és amerikai gyártású termékek kiesnének a támogatott gyógyszerek köréből, a jelenleg néhány százalékos piaci részesedéssel rendelkező vállalatok pedig nyilvánvalóan képtelenek lennének kiszolgálni a hirtelen megugró keresletet - mondta lapunknak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

A vonatkozó jogszabályt megjelenése óta negyedszer módosította az EüM, az a gyógyszerpiac szereplői számára értelmezhetetlen és kivitelezhetetlen - mondják a gyártók. Bogsch Erik szerint sokszor kértek, de nem kaptak véleményt, értelmezést a tárcától, és az elmúlt időszakban érdemi egyeztetést sem sikerült összehozniuk az illetékesekkel. A gyártók aggályait az egészségügyi tárca nem kommentálta.