Csak a kifizetett új kgfb érvényes februárban

Vágólapra másolva!
Január végén lejár az az egyhónapos határidő, amely alatt fizetés nélkül is vállalja az új kötelező gépjármű felelősségbiztosító a kockázatot. Ha az új biztosító nem küld csekket a hónap végéig, akkor díjhalasztással vállalhatja a kockázatot.
Vágólapra másolva!

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) hatálya mindig az adott év első napjától az utolsóig tart. A szabályok szerint azonban, ha 30 napig nem fizet az ügyfél, akkor a kockázatot ennyi ideig még vállalja a biztosító. A szakértők hangoztatják, hogy a kockázatviselés akkor is megszűnik, ha az ügyfél azért nem fizetett, mert nem kapott csekket a biztosítótól. A valóság azonban nem ennyire szigorú.

Amióta piaci alapon működik a kgfb, és minden november elején tarifát hirdetnek a biztosítók, mindig vannak közöttük olyanok, amelyek a vártnál jóval több új ügyfelet nyernek, és nem tudják a csekket kiküldeni január végéig. A késedelem jogkövetkezményét úgy oldják fel, hogy díjhalasztást engedélyeznek az ügyfeleknek. Vagyis fizetniük nem kell, a biztosításuk mégis él. (Ez évek óta bevett gyakorlat.)

A múlt év végén az üzleti biztosítók közül az Uniqa jutott a vártnál több ügyfélhez. Ertl Pál, a biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy 29 ezer felmondás mellett, ennek mintegy duplája az új szerződések száma, és még mindig vannak feldolgozatlan ajánlatok. Ezért ez a biztosító február 28-ig adott díjhalasztást az ügyfeleinek.

A kgfb-váltás másik nagyobb volumenű nyertese a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) volt. Az egyesület a feldolgozást befejezte, a csekkeket kiküldte. Hasonlóan nyilatkoztak a két nagy autós biztosító - az Allianz és a Generali-Providencia - illetékesei is.

Az internetes - on-line - alkuszokat viszont nem csak az új Uniqa-ügyfelek, hanem más biztosítók ügyfelei is kérdezgetik arról, hogy mikor kapják meg a januári, vagy pedig az első negyedévre szóló csekkeket. Amikor ők érdeklődnek a biztosítóknál, azt a választ kapják, hogy a postán vannak a borítékok.

Minden évben vannak olyan autósok, akik anélkül kötnek új kgfb-t, hogy a régit felmondták volna. Az ő új biztosításuk nem érvényes, a régi kockázatvállalása pedig január végén lejár. Vagyis biztosítás nélkül kezdik a februárt, és az idei kgfb-t csak a korábbi biztosítójukkal köthetik meg, miközben elveszítik a bónuszukat is.