Csütörtöktől lehet visszakérni a regadót

Vágólapra másolva!
Február 5-én lépett hatályba a regisztrációs adó tavaly elfogadott módosítása, amely a használt autók esetében kedvezőbb adótétel alkalmazásáról rendelkezik. A korábbi autóvásárlók ugyanakkor a hét közepétől kérhetik a többletként megfizetett összeg visszatérítését.
Vágólapra másolva!

A február elejétől hatályos szabályozás értelmében az új autók tulajdonosainak több, a használt autót vásárlóknak pedig kevesebb regisztrációs adót kell fizetniük. A személygépkocsik esetében az adótételek átlagosan 6,1 százalékkal emelkedtek, a hibrid meghajtású autók és a muzeális járművek esetében viszont változatlan, 190 ezer, illetve 380 ezer forint maradt a teher - olvasható az EUvonal uniós tájékozató szolgálat honlapján. Az év eleje óta nincs korlátozás az unióból behozható gépjármű korára vonatkozóan, meg kell felelnie azonban a már forgalomba helyezett járművekre vonatkozó közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek. Az EUvonal főoldalán található regisztrációsadó-kalkulátorral már az új szabályok szerint számolható ki a gépkocsira kivetett adó.

A részleges visszatérítést kérelmezni kell

Az Európai Bíróság tavaly októberben hozott határozatában a közösségi joggal ellentétesnek minősítette a 2004. május elseje és 2005. december 31-e között hatályos magyar szabályozást. A regisztrációs adó összegét ugyanis az értékcsökkenés figyelembevétele nélkül számították ki. Így az unióból behozott használt személygépkocsik adója meghaladta a belföldön forgalomba helyezett autók maradványértékében foglalt adó összegét. Az Európai Bíróság ítéletének végrehajtására decemberben megalkotta az országgyűlés a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvényt. Az adó visszatérítése iránti kérelmeket február 15-étől kezdődő 180 napos határidő alatt lehet előterjeszteni. A határidő betartására különösen figyelni kell, mivel a vámhatóság az elkésett, jogvesztő határidőn túl érkezett, de a korábban benyújtott igényeket elutasítja.

A visszatérítést annál a fővámhivatalnál kell kérni, amelyik a regisztrációs adót kiszabta. Ez a regisztrációs adó megfizetését előíró határozatból, illetve az adó megfizetését dokumentáló "Igazolás"-ból állapítható meg. Annak az első három számjegye az eljáró fővámhivatal kódszámának minősül - olvasható a VPOP tájékoztatójában, amelynek a melléklete tartalmazza a fővámhivatalok felsorolását, azonosítószámukat és elérhetőségüket is.

A tájékoztató teljes szövegehttp://vam.gov.hu/loadBinaryContent.do?binaryId=12671

A visszatérítendő összeg a ténylegesen megfizetett adó mértékétől, valamint a gépjármű első forgalomba helyezésétől a regisztrációs adó megállapítására irányuló eljárás megindításáig eltelt hónapok számától függ. A regisztrációs adóról szóló törvény február jelenleg hatályos melléklete II. részében szereplő "szorzókkal" veszik figyelembe az értékcsökkenésben megjelenő adócsökkenést. A VPOP tájékoztatójának a végén megtalálhatók a szükséges táblázatok és egy példa a részlegesen visszatérítendő adó számítási módjára is. További fontos tudnivaló, hogy gépjárműveken alapvetően a személygépkocsikat, illetve a 2005-ben a motorkerékpárokat is érteni kell.

Kinek jár az adókülönbözet?

Az adó részleges visszatérítését elsősorban az a személy kérheti, aki a gépjármű forgalomba helyezése miatt a vámhatóság részére korábban megfizette azt. Azok is jogosultak a kérelem előterjesztésére és a visszatérítésre, akikre az adót vagy annak egy részét az előzőek szerinti személyek regisztrációs adóként áthárították, feltéve, hogy az áthárított adót az igénylő igazolható módon meg is fizette. A részleges visszatérítést így azok a személyek is kérhetik, akik az adófizetésére végső soron kötelezettek lettek volna, amennyiben a szabályozás nem tette volna lehetővé, hogy a forgalomba helyezést megelőzően valaki más megfizesse helyettük a regisztrációs adót. Úgynevezett másodlagos jogosultak tehát azok, akiknek a nevére a helyettük eljáró kereskedők a forgalomba helyezést kezdeményezték, vagy akik a kereskedő által már forgalomba helyezett gépjárművet vásároltak, azzal a feltétellel, hogy rendelkezniük kell a kereskedő által kibocsátott olyan számlával, számviteli bizonylattal, amely tételesen tartalmazza az áthárított regisztrációs adót, valamint a kereskedőtől kapott információ, illetve a rendelkezésükre álló adóigazolás alapján meg tudják jelölni az adott gépjárműre vonatkozó vámhatósági határozatot. (Aki az általános forgalmi adó hatálya alá tartozó értékesítést végző kereskedőtől megvásárolta a gépjárművet.)

Fél évig lehet visszakérni a regisztrációs adóthttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/20061113felevig.htmlMegtámadják a regisztrációs adóemelésthttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/vallalkozoiadok/20040401megtamadjak.htmlEmelkedett a regisztrációs adóhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/vallalkozoiadok/20040323emelkedik.htmlRegisztrációs adó a módosítások rengetegébenhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/vallalkozoiadok/20040226regisztracios.html