Csak a lakosság lett borúlátóbb

Vágólapra másolva!
Csekély, hibahatáron belüli javulással kezdte az évet a GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A várakozások minden ágazatban javultak, de továbbra is a pesszimisták vannak nagy többségben.
Vágólapra másolva!

Az idén januárban a GKI-Wallis konjunktúraindex értéke -19,8 pont volt, míg egy hónappal korábban -21 pontot tett ki - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített felmérésből.

Folytatódott a tavaly augusztus óta megfigyelhető, némi hullámzás melletti stagnálás. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti várakozások decemberhez képest kissé javultak, a fogyasztóiak pedig a nyári nagy zuhanás óta már csak kissé romlanak tovább.

Januárban az üzleti bizalmi index értéke -7,9 pont volt, míg egy hónappal korábban -9,7 pontot tett ki. A fogyasztói bizalmi index a decemberi mínusz 52,9 pontról, mínusz 53,5 pontra csökkent.

Januárban az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index értéke emelkedett, a kereskedelmi viszont csökkent. Az iparban az elmúlt és a következő időszaki termelés megítélése egyaránt javult.

A GKI közleménye szerint rendelésállományukat is nagyobbnak látták a válaszadók, exportrendelés-állományukat azonban kisebbnek, készleteiket pedig nagyobbnak érezték, mint az előző hónapban.

A felmérés szerint a tervezett áremelések mértéke csökkent januárban, az áremelők köre azonban bővült. A foglalkoztatási szándék javult, a létszámbővítést tervezők aránya meghaladta a leépítésben gondolkodókét - áll a közleményben.

Az építőipari bizalmi index 2006 második felében szinte folyamatosan romlott, 2007 januárjában azonban javult. Egyaránt kedvezőbb lett a termelési helyzet és a rendelésállomány megítélése, és e szektorban is erősödött a foglalkoztatási szándék. A felmérés szerint az áremelési tervek jóval magasabbak az egy évvel ezelőttinél.

A kereskedelmi várakozások januárban minimálisan romlottak, de meglehetősen kedvezőek. Az előző három hónapra vonatkozó eladási pozíció megítélése javult, a következő időszakra vonatkozóé romlott.

A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások minden ágazatban javultak, de továbbra is a pesszimisták vannak nagy többségben. A GKI szerint a lakosság véleménye azonban, ha csak kissé is, de tovább romlott. A foglalkoztatási helyzet optimistább megítélése azonban nem csak minden ágazatra, de a lakosságra is jellemző.