Új energetikai óriást keres a Nabucco-csoport

Vágólapra másolva!
A Kaszpi-tenger térségének fölgázát Európába szállítani szándékozó konzorcium új partnert keres, miután a francia Total olajipari társasággal a nézeteltérések miatt felfüggesztették a tárgyalásokat. A Total olajtársaság lett volna a Nabucco-projekt hatodik résztvevője.
Vágólapra másolva!

Az osztrák OMV által vezetett konzorcium, amelynek tagja a Mol, a török Botas, a bolgár Bulgargaz és a román Transgaz, most egy újabb lehetséges partnerrel kezdett tárgyalásokat a 6 milliárd dolláros projektben való részvételről. E partner nevét nem közölték.

A Nabucco projekt élvezi az Európai Unió és az Egyesült Államok támogatását. A cél az, hogy Oroszország megkerülésével juttassák el a Kaszpi-térség földgázát Európába. A terv jelentőségét növelte az, hogy Oroszország tavaly két alkalommal is leállította a szállításokat a tranzitországokkal kirobbant árvitája miatt.

A konzorcium a következő hónapban küld ki felkéréseket ajánlattételre a Nabucco projekt mérnöki munkáiban való részvételre. A pályázat határideje április közepe lesz - közölték illetékesek.

A mérnöki tervezési munka júniusban kezdődik, és 18-20 hónapig tart. A 3300 km hosszú vezeték építését 2008-ban kezdenék el, és 2011-re fejeznék be.

A múlt év októberében a Bulgargaz közölte, hogy a projekt öt résztvevője tárgyalásokat kezdett négy európai energetikai óriáscég (Total, Gaz de France, E.On és RWE) bevonásáról. Lengyel és ukrán cégek is jelezték érdeklődésüket.