Veszélyes epret árulnak az aluljárókban

Vágólapra másolva!
A hatóságok ugyan megtiltották az Egyiptomból származó, engedély nélküli növényvédővel permetezett szamócák forgalmazását, és a hírek szerint azokat "megsemmisítették", illetve "visszaszállították", ennek ellenére a veszélyes gyümölcsök ellepték a fővárosi piacokat és aluljárókat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A nílusi országból származó szamóca első eresztése állítólag már csütörtökön megjelent a nagybani telepeken, ahonnan mázsaszám hordták szét az aluljárókban árusító alkalmi menedzserek. A 250 grammos kiszerelés ára 200 forint körül állt be: bár a piac hangulatára érzékeny árusok a tapasztalatok szerint péntek délelőtt már 100 forintért is hajlandóak lettek volna megválni tőle, a nap végére ismét 200 forinton stabilizálódott az árfolyam. Az egyik szakértő szerint "így is, úgy is elviszik".

A napilap munkatársai úgy döntöttek, alávetik magukat egy próbának. A kóstolás során abban teljes egyetértés alakult ki, hogy a kinézetre kissé éretlen eperre emlékeztető anyagnak még hírből sincs eperíze. Volt, aki békebeli Technokol Rapidra aszszociált, mások viszont egyszerűen fekáliaízt véltek benne felfedezni.

Pedig a hét közepén tett bejelentés szerint a fogyasztók biztonsága érdekében 3891 kg terméket még forgalombahozatal előtt megsemmisítettek, 1545 kilogrammot pedig visszaküldtek Egyiptomba. A hatóság az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül is megtette bejelentését az Európai Unió fogyasztóinak védelme érdekében. A földközi-tenger-melléki országból érkező szamóca szezonjára való tekintettel a növényvédelmi hatóság a jövőben is kiemelten ellenőrzi e termékek növényvédőszermaradék-tartalmát, az élelmiszer-biztonsági kritériumok teljesítését.

A hatósági ellenőrzést végző Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal gödöllői telepén péntek délután kettő után már nem volt senki, így a napilap munkatársai nem tudták megtenni bejelentésüket.