Nagy a kereslet a szakmunkások iránt

Vágólapra másolva!
A betöltetlen állások több mint felére szakképzett fizikai dolgozók, közel egyharmadára pedig szakképzetlenek jelentkezését várják. A tartós munkaerő-hiány 18 százaléka irányul csak a szellemi foglalkozásokra - derül ki a foglalkoztatási tárca és a kereskedelmi kamara Munkaerőpiaci Prognózis címet viselő közös kutatásából. Ha a tendencia folytatódik, a jövőben érdemes lesz inkább szakmát tanulni.
Vágólapra másolva!

A tavaly ősszel folytatott felmérés a vállalkozások várható munkaerő keresletét és a rövidtávú üzleti kilátásait kívánta feltérképezni. A versenyszektorból több mint hatezer vállalkozás válaszolt a munkaügyi központok (kirendeltségek) illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (MKIK GVI) a munkatársai által feltett kérdésekre, amelyek a nemzetgazdaságban alkalmazottak közel egynegyedét fedik le.

Kereshető adatbázis az interneten

A munkaerőpiaci felmérés adatai még csak tesztváltozatban ugyan, de on-line formában is elérhetők, illetve lekérdezhetők. A Magyar Munkaerőpiaci Prognózis (MMPP) úgynevezett béta verziójának használatára egyszerű regisztrációt követően kerülhet sor. Az internetes adattár tájékoztatást ad a vállalkozások várható munkaerőigényéről. A rendszerben szereplő adatok a megkérdezett vállalatok várakozásait, szándékait és véleményét tükrözik, nem tekinthetők a ténylegesen meghirdetett állások listájának. A fejlesztés alatt álló rendszer jelenleg a vállalati adatfelvétel eredményeit tartalmazza, az adatok és a lekérdezési lehetőségek körét azonban folyamatosan bővíteni fogják a jövőben.

Foglalkozásbővítés és tartós munkaerőhiány

A megkérdezettek több mint 33 ezer fős munkahelyteremtést valószínűsítenek 2007-ben a versenyszektorban, amely a közszférát érintő létszámleépítést is figyelembe véve 20-25 ezer új munkahely létrehozását jelenti. A feldolgozóiparban, az idegenforgalomban, valamint a pénzügyi és gazdasági szolgáltatásoknál az átlagot meghaladó foglalkoztatás-bővülést jeleznek a cégek.

A felmérésben szereplő cégek közel egytizede tartós munkaerőhiánnyal küzd. Ágazati szinten az átlag feletti mértékben küzd munkaerő gondokkal a feldolgozóipar (12 százalék), a pénzügyi szektor (16 százalék) illetve az építőipar (11 százalék). A betöltetlen állások több mint felére éppen ezért szakképzett fizikai dolgozók, közel egyharmadára pedig szakképzetlenek jelentkezését várják. A tartós munkaerő-hiány 18 százaléka irányul csak a szellemi foglalkozásokra, ezen belül is döntően a felsőfokú végzettségű munkavállalókra.

Hiányszakmák az MMPP adatbázisában (2006)

Szakma

Igény (fő)Munkabér (Ft.)Átlagbér (Ft)
Szabó, varrónő, modellkészítő

762

61 - 95 000

70 000

Gyártósori összeszerelő

679

63 - 230 000

87 000

Egyéb segédmunkás (pl. alkalmi munkás)

544

52 - 125 000

76 000

Hegesztő, lángvágó

511

68 - 200 000

106 000

Lakatos

328

68 - 170 000

97 000

Forgácsoló

241

65 - 477 000

126 000

Húsfeldolgozó

174

63 - 100 000

79 000

Cipész, cipőkészítő, -javító

153

63 - 95 000

72 000


A kkv szektorban egyre kedveltebb az alacsonyabb költségekkel járó, alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás. A mikro-vállalkozások több mint kétszer gyakrabban élnek ezzel a speciális lehetőséggel a nagyvállalatokhoz képest. A felmérésben részt vevő cégek 22 százalékánál rendszeresen foglalkoztatnak alkalmi munkavállalókat, ami több mint 4 százalékpontos emelkedést jelent az előző év adataihoz viszonyítva és az előrejelzés szerint nem változik a jövőre nézve sem - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint az MKIK tájékoztatójában. A mezőgazdaságban 33 százalékos, a szálláshely, vendéglátás területén pedig 57 százalékos az AM-könyvvel történő, jellemzően szezonális foglalkoztatás előfordulási aránya, az építőiparban azonban ennél lényegesen alacsonyabb, mindössze 22 százalékos az arány. Érdekes, hogy a mezőgazdaságban az AM-könyvet alkalmazó munkáltatók az összlétszámuk közel felét a speciális forma szerint foglalkoztatják.