Alacsony maradt az infláció az eurózónában

Vágólapra másolva!
Már fél éve nem éri el a pénzromlás mértéke az Európai Központi Bank által megszabott plafont az eurót használó országokban. Tavasszal a bank várhatóan kamatot emel.
Vágólapra másolva!

Februárban 1,8 százalékos maradt a 12 havi infláció az eurózónában az Eurostat előzetes adatai szerint, ami hajszálnyival elmarad a Reuters 1,9 százalékos elemzői konszenzusától - írja a Napi Gazdaság.

Az áremelkedés átlagos üteme az eurót használó 13 országban ezzel már a hatodik egymást követő hónapja az Európai Központi Bank (ECB) 2 százalékos plafonja alatt marad. A bankot azonban óvatosságra inthetik az eurózóna tegnap közzétett beszerzésimenedzserindex-adatai (PMI).

A főindex 55,6 pontra kúszott fel a januári 55,5-ről, ami a növekedés gyorsulására utal. Az eurózóna kivitelét főként az ázsiai, illetve az OPEC-országok által támasztott erős kereslet húzta fel, ami kompenzálta a viszonylag erős euró exportfékező hatását.

Európa vezető gazdaságában, Németországban 57,2 pontra csökkent a PMI a januári 58,5-ről, ami ugyan erősen elmarad a Reuters 58,4 százalékos elemzői konszenzusától, de még így is elég erős növekedésre utal. Ráadásul szakértők szerint az első negyedév elmúltával lecsenghet az áfaemelés keresletfékező hatása, és az év hátralévő részében lendületbe jöhet a német gazdaság.

Az erős inflációs nyomásra utal, hogy a felszámított árak részindexe 58,4-ről, 57,5 pontra csökkent ugyan, de ez is meglehetősen magas. A beszerzési árak részindexe 66,5-ről 64,2 pontra esett, és egyelőre nincs jele a béremelési nyomásnak, ez azonban hamarosan megváltozhat, minthogy még csak most kezdődnek az ágazati béralkuk. Az ECB kormányzó tanácsa márciusban várhatóan kamatot emel, és sokak szerint júniusban újabb szigorítás várható.