Újravizsgálja az EB a Sony-BMG egyesülést

Vágólapra másolva!
Újrakezdi a vizsgálatot az Európai Bizottság (EB) a japán Sony és a német Bertelsmann zenekiadó üzletágai fúziójának ügyében - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az EB 2004-ben jóváhagyta az egyesülést, de döntését a 2500 zenei producert tömörítő Impala érdekvédő szervezet megtámadta az Európai Bíróságon, amely úgy ítélte meg, hogy az EB felületesen vizsgálta a két üzletág egyesítését.

A bíróság tavaly júliusban arra kötelezte a bizottságot, vizsgálja meg újra, nem korlátozza-e a versenyt a zenepiacon a fúzió. Az EB-nek a megismételt vizsgálatban egyebek között választ kell találnia arra, hogy a Sony-BMG létrejötte nem vezet-e a cd-lemezek árának emelkedéséhez és hogy nem éri-e egyéb kár a fogyasztókat azzal, hogy kevesebb kiadó versenyez a kegyeikért.

A Sony-BMG a világ második legnagyobb zenei forgalmazója, amelynek olyan sztárok lemezeire van kiadási joga, mint Elvis Presley, Bruce Springsteen vagy Rod Stewart. A társaság ugyan fellebbezett a vizsgálat újraindításához vezető bírósági döntés ellen, de ennek nincs halasztó hatálya.