Horvátország jövőre liberalizálja árampiacát

Vágólapra másolva!
Horvátországban 2008. július 1-jétől teljes egészében liberalizálják az árampiacot, vagyis attól fogva a fogyasztók szabadon megválaszthatják, melyik szolgáltatótól vásárolnak áramot, írta a Vjesnik. Elemzők azonban felhívják a figyelmet: az elején drágulásra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A horvát napilap beszámolója szerint jövőre a 2,15 millió háztartás számára is szabaddá válik az árambeszerzés, amire a 113 legnagyobb fogyasztónak már tavaly július 1-től, minden vállalatnak pedig idén július 1-től lehetősége volt, illetve lesz. Ezzel Horvátország egy évvel követi az Európai Unió tagállamait, ahol idén július 1-e a teljes szabadság első napja minden fogyasztó számára.

Mindamellett elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az árak - legalábbis az elején - emelkedhetnek, elsősorban azért, mert eddig hatóságilag szabályozták az áram árát, nem volt verseny, és az állami tulajdonban lévő HEP villamos művek dominanciája hátráltatta a külföldi cégek belépését a horvát piacra.

Az Európai Bizottság is megállapította a január közepén nyilvánosságra hozott energiapiaci felülvizsgálatában, hogy a szektorban már végrehajtott részleges liberalizáció ellenére emelkedtek az árak. A bizottság arra a következtetésre jutott: a versenyhelyzetet elsősorban az erős piaci koncentráció, a vertikális integráció magas szintje, a határokon átnyúló integráció és a verseny hiánya torzítja.

Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy jogi eljárások várhatók azon ágazati cégek ellen, amelyek megsértik a versenyszabályokat, különös tekintettel az új piaci szereplők belépését akadályozó és a fogyasztók választási lehetőségét korlátozó praktikákra vagy a jelenlegi piaci szereplők összejátszására.