Alkotmányossá tenné a kormány az elvárt adót

Vágólapra másolva!
A kormány alkotmányossá kívánja tenni az elvárt adót, így az elképzelések szerint azok a vállalkozások és egyéni vállalkozók, amelyek/akik adóalapja nem éri el a korrigált bevétel két százalékát, elvárt adó fizetésére lesznek kötelezettek július 1-től - jelentette be a kormány elképzelését Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"A Pénzügyminisztérium karöltve a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal a vállalkozói szervezetekkel konzultálni kíván annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság által kifogásolt ellenbizonyítás lehetőségének biztosításával teremtsük meg az elvárt adó fizetését alkotmányos módon" - közölte az új koncepciót Veres János.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a társasági adóalapra, illetve az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó alapjára a korábban megismert elv lesz az érvényes, azaz amennyiben egy társaság, illetve vállalkozó adóalapja nem éri el a korrigált bevétel két százalékát, akkor ez utóbbi után kell fizetnie az adót - magyarázta a pénzügyminiszter.

Veres János elmondta: a folyamat technikailag úgy néz ki, hogy amennyiben az adózó úgy nyilatkozik, hogy az adóalapja nem éri el a bevétel két százalékát, akkor az APEH számára egy külön nyomtatványon bevallás kiegészítést kell benyújtania, amelyet az adóhatóság kockázatelemzés alá vet, majd lefolytatja az ellenőrzést.

"Ez az ellenőrzés nem minősül a bevallás utólagos ellenőrzésének, így nem teremt lezárt adóévet, azaz minden más típusú ellenőrzéstől függetlenül folyhat" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Azoknak a vállalkozásoknak, illetve vállalkozóknak, amelyek, illetve akik ilyen külön nyomtatványt töltenek ki, bizonyítaniuk kell, hogy az elszámolt költségek a vállalkozói tevékenység érdekében merültek fel - mondta el Veres János. Példaként az utazási, a megbízási és az alvállalkozói szerződéseket, költségeket hozta fel a pénzügyminiszter, amelyek megalapozottságával kapcsolatban kételyek keletkezhetnek.

Az elvárt adóból továbbra is 30 milliárd forintos bevétellel számol a kormány 2007 második félévében.