Emelkedtek az amerikai indexek

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A szerdai kereskedés nagyrészében a keddi záróérték alatt mozogtak a tőzsdemutatók, de a kőolaj drágulására emelkedni kezdtek az energetikai részvények és elsősorban ez húzta fel az indexeket a nyereséges oldalra.  
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,9 százalék emelkedéssel 2371,74 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 133,40 ponton zárt 0,5 százalékos növekedéssel.

A DJIA indexe napközben 130 pontot meghaladó veszteséggel 12 ezer pont alatt is állt, amire tavaly november eleje óta nem volt példa.

Napközben nyomást gyakorolt a piacra, hogy bár a Lehman Brothers rekord negyedéves adózott eredményről számolt be, azt is jelezte, hogy eredményét visszafogta a jelzáloghitel-szektor gyengülése. A Lehman kezdeti árfolyamvesztesége zárásra nyereségbe csapott át és erősödtek más pénzügyi papírok is, így a Merrill Lynch és a JP Morgan Chase & Co.

Szakértők azt mondták, hogy az elmúlt napokhoz hasonlóan szerdán is alapvetően a másodrendű (subprime) jelzáloghitelekkel kapcsolatos aggályok befolyásolták a befektetőket. A H&R Block Inc., a személyi jövedelemadók kitöltésében segédkező legnagyobb amerikai cég azt jelentette, hogy a folyó pénzügyi harmadik negyedévi vesztesége jelzáloghitelező ágazatának rossz hitelkihelyezései miatt nőni fog.