Magas a bérnövekedés, késhet a kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a Monetáris Tanácsot a kamatcsökkentés elhalasztására késztetheti a vártnál kevésbé lassuló hazai bérnövekedés. Az év végén azonban 7 százalék lehet a jegybanki alapkamat.
Vágólapra másolva!

A jelentős lassulás ellenére továbbra is magasnak tartják londoni feltörekvőpiaci elemzők a januárban mért 7,1 százalékos magyarországi éves bruttó átlagkereset-növekedést; egyes vélemények szerint ez az év közepétől várt pénzügypolitikai enyhítést is késleltetheti.

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - által a KSH keddi adatismertetése után kiadott kommentár szerint a januári lassulás az előző havi 11,9 százalékos éves emelkedési ütemről jórészt annak az eredménye, hogy a vállalatok decemberben fizették ki a prémiumokat az adóminimalizálás végett. A cég szerint ugyanakkor az egyszeri kifizetésektől megtisztított alapszintű bérnövekedési ütem még gyorsult is.

A DrK elemzése szerint mindazonáltal a bruttó és a nettó keresetek növekedésének meredek lassulása erősíteni fogja a Monetáris Tanács "galamb" tagjainak a jegybanki kamat szinten tartását szorgalmazó álláspontját, mivel a lassuló gazdasági növekedés és a feszesebb költségvetési politika máris hatással van a bérnövekedésre, és e hatás "meglehetősen hamar" fogyasztáscsökkenés formájában is megjelenik.

A londoni Dresdner-elemzés szerint néhány MT-tag nemsokára nyíltan előállhat azzal a javaslattal, hogy a forint meredek erősödése és a bérnövekedés lassulása közepette, már nincs szükség a folyamatos pénzügypolitikai szigorra.

Ezzel együtt is azonban - miután az alapszintű bérnövekedési ütem még mindig gyorsul, és az infláció is magas - a ház azzal számol, hogy nyárig nem változik a 8 százalékos MNB-alapkamat. A Dresdner-elemzők utána viszont "méretes" kamatcsökkentéseket és 7 százalékos év végi alapkamatot jósolnak.

A Goldman Sachs befektetési csoport keddi londoni kommentárja még óvatosabban fogalmaz a monetáris kilátásokról. A ház szerint az MNB ugyan valószínűleg "nem von le következtetéseket" az új béradatból, de az adatsor "arról sem fogja meggyőzni, hogy elmúlt az inflációs kockázat".

A GS londoni elemzői szerint kamatemelés ugyan nem várható, és a ház hivatalosan továbbra is azt jósolja, hogy "nyár környékén" az MNB elkezdi csökkenteni alapkamatát, de az erős bérdinamika esetleg késleltetheti az enyhítési kurzus kezdetét.

Az elemzés szerint a nemzeti bank "egyetlen vigasza" az lehet, hogy erős bérnövekedést jelentettek olyan szektorokból, mint az építőipar, ami azt is jelezheti, hogy a javuló adóigazgatás rákényszeríti a "hagyományosan a szürke zónában tevékenykedő" szektorokat a magasabb bérek kifizetésének beismerésére.