Nő az amerikai recesszió kockázata

Vágólapra másolva!
Továbbra is erős világgazdasági növekedést jósol a londoni Economist Intelligence Unit (EIU), ugyanakkor emelte az esetleges amerikai recesszió esélyére adott előrejelzését, és figyelmeztető jelnek minősítette a február-márciusi piaci felfordulást.
Vágólapra másolva!

Az idén 4,7, jövőre 4,6, a 2011-ig terjedő előrejelzési időszak további éveiben pedig 4,3-4,4 százalékos globális növekedés várható a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző háza által kiadott márciusi világgazdasági prognózis szerint.

Ez kevésbé pezsgő ugyan, mint a 2004-2006-os időszak 4,7-5,3 százalék közötti éves ütemei, mégis az elmúlt évtizedek jobb teljesítményei közé tartozik, és "a következő öt év annyira erősnek ígérkezik, mint az elmúlt öt év".

Az amerikai gazdaság növekedése jelentősen lassul; a cég az idén 2,2 százalékos GDP-bővülést vár az Egyesült Államokban a tavalyi 3,4 százalék után. Az előző, februári EIU-előrejelzésben még 2,5 százalékos amerikai növekedési prognózis szerepelt. Ráadásul a ház az idei második félévben, éves összevetésben "jóval" 2 százalék alatti amerikai növekedést vár, és hozzávetőleg egyharmadosra becsüli annak esélyét, hogy az amerikai gazdaság 2007-2008-ban recesszióba kerül.

Az amerikai lassulást jórészt a fogyasztói aktivitás egyik alapmércéjének számító ingatlanpiac lanyhulása okozza. Az ingatlanpiaci visszaesésnek az EIU szerint "van még további kifutása", emellett a nem első osztályú (subprime) jelzálogadósi kör nem fizetővé válási arányában észlelt meredek emelkedés jelensége átterjedhet a normál jelzálogpiacra is.

Az EIU új világgazdasági jelentése szerint a februári és március eleji piaci felfordulásnak jó eséllyel nem lesznek jelentősebb hatásai a globális makrogazdasági kilátásokra. A megingás azonban fontos emlékeztető arra, hogy az előző, stabil időszak volt kivételes.

A stabilitás, úgy tűnik, visszatért, de az amerikai gazdasági helyzet további romlásának bármilyen jelére ismét meredeken eshetnek a kockázatosabb befektetési konstrukciók árfolyamai. Középtávon a külső portfólió-tőkére erősen ráutalt feltörekvő gazdaságoknak finanszírozási környezetük jelentős romlására kell számítaniuk, ahogy a kockázatvállalási hajlam csökken.

Az előrejelzés 4,9 százalékos idei gazdasági növekedést jósol a tavalyi 5,9 százalék után a közép- és kelet-európai EU-térségnek, amelybe a cég Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát számolja bele. A térségben az elkölthető jövedelmek emelkedése és - különösen Lengyelországban - az élénk beruházási növekedés továbbra is felhajtóerőt ad a hazai fogyasztásnak. Ez alól "Magyarország a kivétel", ahol az EIU szerint a növekedési ütem 3 százalék alatt lesz 2007-2008-ban a takarékossági intézkedések miatt.