Újra szállítható magyar sertéshús Japánba

Vágólapra másolva!
Japán március 27-én feloldotta a magyar sertéshúsra múlt év végén elrendelt beviteli tilalmat - tájékoztatott Bodnár Lajos, az országos főállatorvos helyettese szerdán.
Vágólapra másolva!

Elmondta: a tilalom feloldását az tette lehetővé, hogy Magyarország állat-egészségügyi hatósága megállapodott a távol-keleti szigetország hasonló szervezetével. A megállapodás szerint Magyarország a szlovák határral szomszédos 20 kilométeres körzetéből nem szállít terméket. Ebben a körzetben fordultak elő ugyanis a sertéspestises megbetegedések, ami miatt Japán megtiltotta a magyar sertéshús importját.

Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára elmondta: Japánba éves szinten mintegy 12 ezer tonna sertéshúst exportál Magyarország. Ez mintegy 9 milliárd forintos árbevétel jelent.

Az idáig érvényes beviteli tilalom jelentős árbevétel-kiesést okoz az idén a magyar húsfeldolgozóknak az ügyvezető titkár szerint.

Berczik Attila a japán beviteli tilalom feloldását a magyar agrárdiplomácia és a magyar állat-egészségügyi hatóság együttes sikerének tartja.