Közös terméket indít az IEB és a Fundamenta

Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást kötött az Inter-Európa Bank Nyrt. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. egy közös termék - a "Bónusz Hitel" - piaci bevezetéséről - közölte a lakás-takarékpénztár.
Vágólapra másolva!

A jelzáloghitel konstrukció lényege, hogy az ügyfelek az általuk kiválasztott Inter-Európa Banki jelzáloghitel terméket kombinálhatják a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. lakás-előtakarékossági termékeivel. Ennek köszönhetően az IEB egy kedvező kamatozású, személyre szabott hitelkonstrukciót nyújt ügyfeleinek, amely egyesíti a klasszikus lakás-előtakarékosság és a jelzáloghitelek előnyeit.

Az új termék igényelhető forintban, svájci frankban és euróban is. Az elsősorban lakáscélra felhasználható hitelkonstrukció 8 éves lakás-előtakarékossági szerződés megkötése esetén szabad felhasználásra is igényelhető.

Miután az ügyfél kiválasztja az IEB hitelkínálatból a számára legmegfelelőbbet, megköti a Fundamenta-Lakászkassza Zrt.-vel a lakás-előtakarékossági szerződést, majd a hitel banki jóváhagyása megtörténik, megkezdődik a hitel türelmi időszaka. Ebben az időszakban az ügyfélnek a bank felé csak csökkentett havi törlesztőrészleteket kell fizetnie, a Fundamenta-Lakáskassza felé befizetett megtakarítási összegekkel pedig saját megtakarítását növelheti. A türelmi időszak végén az ügyfél a Fundamentánál felhalmozott megtakarításából előtörleszti a bank felé a hitelét, s amennyiben e felhalmozott összeg nem elegendő a hitel teljes visszafizetéséhez, az ügyfél választhat, hogy a fennmaradó tartozását hagyományos banki hitelként törleszti-e tovább havonta, vagy újabb lakás-takarékpénztári szerződéssel kombinált Bónusz Hitelt köt.

A hitelkonstrukció egyik előnye, hogy az állam a lakástakarék-megtakarítási számlára befizetett összeg után évente és személyenként akár 72 000 forint állami támogatást is ad.

"Az IEB ügyfelei részesülhetnek a kedvező kamatozás, az állami támogatás és a kezdeti terhek mérséklésnek előnyeiből. Ugyanakkor az állam számára is kedvező a konstrukció, mivel hozzájárul a lakáscélú öngondoskodás elterjedéséhez, a hazai lakásállomány állapotának javításához. Másrészt a megtakarítási időszakban az ügyfelek befizetései áttételesen az államadósság belső finanszírozását is segítik, hiszen a Fundamenta főként állampapírokat vásárol az ügyfelei által elhelyezett betétekből" - mondta Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.