Leporolták a páneurópai olajvezeték tervét

Vágólapra másolva!
Az EU által támogatott Nabucco és a Gazprom nevéhez köthető Kék Áramlat gázvezetékek mellett egy újabb, ezúttal egy olajvezeték megépítésének szándékát fejezte ki több európai ország. A vezeték legfeljebb 3,5 milliárd dollárba kerülne, és Romániától húzódna Olaszországig.
Vágólapra másolva!

Öt dél-európai ország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint növelik azon erőfeszítéseiket, hogy a Fekete-tengertől Itáliáig olajvezetéket építsenek. Ez segíthetne csökkenteni Európa függését az orosz és közel-keleti olajtól.

Az 1300 kilométeres páneurópai csővezeték a romániai Constantából vezet majd az olaszországi Triesztig, és Szerbián, Horvátországon és Szlovénián halad majd át. A vezeték évente akár 100 millió tonna olaj szállítására is alkalmas lenne a kaszpi olajmezőktől Nyugat-Európa felé.

A vezetéknek a terv szerint 2012-re kéne megépülnie, és akkortól látná el a korábbi szovjet tagköztársaságok, Kazahsztán és Azerbajdzsán nyersolajával az észak-olaszországi és közép-európai finomítókat.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök azt mondta, a csővezeték megépítésének becsült költsége valahol 2 és 3,5 milliárd dollár között fog várhatóan alakulni.

Az Európai Unió energetikai biztosa, Andris Piebalgs csatlakozott az olasz, horvát, szlovén, szerb és román miniszterekhez az aláírási ünnepségen, amelyre Zágrábban került sor - számolt be BBC. Piebalgs azt mondta, a csővezetékre azért volt szükség, hogy elkerüljék a hagyományos fekete-tengeri útvonal túlzsúfoltságát.