Megreformálná a közpénzügyeket az ÁSZ

Vágólapra másolva!
A közpénzekkel való átláthatóbb és hatékonyabb gazdálkodás érdekében az Állami Számvevőszék 15 tézisben foglalta össze javaslatait. Az ÁSZ elnöke nem tartja rossz ötletnek a költségvetés tervezéséhez egy független szervezet felállítását, de az Országgyűlés döntési jogköre és a kormány felelőssége nem vonható el.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás működésére vonatkozó intézményi reformok általában nem kiforrott stratégián alapulnak, és a tervezett lépéseket nem támasztják alá előzetes hatástanulmányok, állapította meg az ÁSZ ellenőrzései során - mondta el Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke. Az évek óta jelentkező hiányosságok teszik halaszthatatlanná a közpénzügyek rendszerszemléletű áttekintését, illetve átfogó és teljes körű újraszabályozását - mondta Kovács.

A most közzétett javaslatok célja, hogy a közpénzügyi rendszer jobb működése révén javuljanak a versenyképesség és a fenntartható fejlődés feltételei - fogalmaz a számvevőszéki javaslat. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a 15 tézissel a céljuk az volt, hogy irányt mutassanak és a széles konszenzuson alapuló "csontvázra" épülhessenek fel a konkrét szabályok. A főbb irányokat illetően a szakminisztériumok, illetve a szakemberek között alapvetően egyetértés van, szakmai vita az állami feladatok meghatározásának mélységről alakult csak ki - hangsúlyozta Kovács Árpád.

A számvevők azt javasolják, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás elveit szabályozási blokkokban rendezzék. Ilyen csoport lehetne a költségvetés készítése és a zárszámadás, az információgazdálkodás és a pénzügyi menedzsment, a költségvetési egyensúlyi kérdések, illetve a költségvetési felelősség rendszere, a státuskérdések, valamint a közvagyonnal történő gazdálkodás. Az elnök hangsúlyozta, hogy minden szabályozást mélyre ható hatástanulmánynak kell megelőznie, és úgy vélte, hogy a munka az előzetes tanulmányok elkészülte után a 2008-2009 körüli időszakban teljesedhet ki.

Hozzátette: remélhetően a 2009-2010-es költségvetés készítési mechanizmusában már előtérbe kerül a szabályalapúság. Az ÁSZ azt is indokoltnak tartaná, ha az alkotmány kibővülne a törvényi szabályozásokat megalapozó közpénzügyi fejezettel.

Kovács Árpád kérdésre válaszolva elmondta: nem tartja rossz ötletnek a költségvetés tervezéséhez egy független hivatal vagy szervezet felállítását, de csak akkor, ha ennek munkafeltételeit - megfelelő határidők, a szabályok betartása - biztosítják. Hozzátette azonban, hogy a költségvetés tervezésénél nem vonható el az Országgyűlés döntési jogköre és a kormány felelőssége.

Az ÁSZ elmúlt évi ellenőrzéseiről Kovács Árpád elmondta, hogy 61 jelentést tettek közzé, több mint 1500 helyszíni ellenőrzést végeztek. Véleménye szerint kedvező változás állt be a javaslataik hasznosulásában, főleg a hatékonyság javítására vonatkozók esetében. Hozzátette, az ÁSZ 14 esetben tett büntetőfeljelentést, többségében víz- és csatornaberuházásokhoz kapcsolódó visszaélések miatt.