Kisebb a roham a nyílászárócsere-pályázaton

Vágólapra másolva!
Idén eddig körülbelül fele annyian adtak be jelentkezést a Nemzeti Eneregiatakarékossági Program pályázataira, amelyekkel a lakossági fűtés korszerűsítésére lehet támogatást elnyerni, mint tavaly. Az idei keretből mintegy 15 ezer háztartás modernizálható, és a jelek szerint nem merül ki olyan gyorsan, mint egy évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1500 energiatakarékossági pályázat érkezett be csütörtökig az Energia Központ Kht.-hez - tudta meg Molnár Lászlótól, a központ vezetőjétől a Népszabadság. A kormányzat által meghirdetett felújítási illetve megújulóenergiás pályázatokat április 10-től lehetett postára adni. Az elbírálás elsődleges szempontja a beérkezési időpont. Tavaly ugyanekkor már mintegy 3 ezer levéllel szembesült az Energia Központ.

Molnár László felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a nagyobb érdeklődés mellett az e célra elkölthető keret az ideinek kevesebb mint fele, mintegy 1,2 milliárd forint volt, így azt néhány nap alatt lekötötték. (Az idei keret a sajtóközlemények és a tárca internetoldalának címlapja szerint 2,6 milliárd forint, ami azonban a részletes leírásban már rögtön 2,4 milliárd forintra "csökken".)

Tavaly az állami támogatás a beruházás áfás árának 30, míg idén a 15 százaléka. A felvehető legmagasabb összeget is pályázatfajtánként 265 ezer forintra csökkentették. Idén azonban előny, hogy az építkezés teljes költségét (akár önrész és állami támogatás nélkül is) kifizethetjük az MFB hiteléből. A korábbi évekhez hasonlóan új építésű illetve panelépületek az energiatakarékossági keretből nem igényelhetnek, a megújuló energiásból viszont igen. További részletek a szakminisztérium illetve az Energia Központ oldalán találhatók.