Gyorsult az infláció az eurózóövezetben

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben, márciusban átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ebben a hónapban, közölték az EU statisztikai hivatalában hétfőn, megerősítve a tizenkét havi inflációra március 30-án adott előzetes becslést.
Vágólapra másolva!

Februárban 1,8 százalékos, januárban is 1,8 százalékos, decemberben 1,9 százalékos, tavaly márciusban 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben.

Az egész EU-ban a havi infláció átlagosan szintén 0,6 százalékos volt márciusban, és a tizenkét havi drágulás 2,2 százalékos, a februári 2,1 százalékos, a januári, szintén 2,1 százalékos és a decemberi 2,2 százalékos ütem után.

Magyarországon márciusban 9,0 százalékos, februárban is 9,0 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a januári 8,4 százalékos és a decemberi 6,6 százalékos tizenkét havi ütem után, az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint.

A legalacsonyabb tizenkét havi inflációt márciusban Máltán (0,5 százalék), Franciaországban (1,2 százalék) és Cipruson (1,4 százalék) mérték, a leggyorsabbat Magyarországon, Lettországban (8,5 százalék) és Észtországban (5,6 százalék) jegyezték föl.

Márciusban - az eddig ismert adatok szerint - az EU tizenöt tagországában gyorsult a tizenkét havi infláció, hatban változatlan maradt, öt tagországban csökkent. Februárban még tizenhárom tagországban gyorsult, egyben változatlan maradt, tizenkét tagországban csökkent a tizenkét havi infláció.

Az euróövezetben a tizenkét havi infláció hosszú idő óta, 2005. január óta első ízben tavaly szeptemberben került az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célszáma alá. Azóta kissé feljebb kúszott, de az egyelőre 2 százalék alatti eredmények sem fogják elriasztani az EKB-t a kamatemelés folytatásától, mert a gazdasági növekedés, ugyan az idén lassulhat tavalyhoz képest, a korábban vártnál minden bizonnyal erősebb lesz, és továbbra is érződik inflációs nyomás.

Az Európai Bizottság február közepén 2,4 százalékos GDP-növekedést jósolt az euróövezetnek erre az évre - novemberben még csak 2,1 százalékot várt -, a tavalyi, 2,6 százalékos ütem után.