DT: a vezetők is vállalják a bércsökkentést

Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy meg tudjon állapodni a szakszervezettel a fizetéscsökkentésről, a Deutsche Telekom vezetői szimbolikus gesztusként saját bérüket is mérsékelnék. A tervezett változásokat a veszteségekkel indokolják.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telekom vezetői is vállalják, hogy fizetésük csökkenjen a következő években, szolidaritásként az újonnan létrehozandó T-Service dolgozóival - jelentette ki Rene Obermann, a távközlési cég vezérigazgatója.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet között már hetek óta áll a bál amiatt, hogy a vezetés a vállalathoz tartozó, különböző szolgáltatóegységekbe - T-Service - helyez át mintegy 50 ezer Deutsche Telekom-alkalmazottat.

A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, s a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolja a munkahelyek megtartását. Emellett a DT új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett.

Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította. A tárgyalások kedden folytatódnak, de ha nem vezetnek eredményre, a konszern az átalakítást a munkavállalói oldal hozzájárulása nélkül is végrehajtja - mondták korábban a DT-nél.

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások terén bekövetkezett veszteségekkel indokolta a DT vezetése. A dolgozók áthelyezésével a Deutsche Telekom mintegy 1 milliárd eurós megtakarítással számol.