Nyáron elkelhet a TV2 anyacége

Vágólapra másolva!
Európai televíziós óriásholding jöhet létre, ha a Pro7 és a Sat1 tulajdonosa felvásárolja a magyar TV2-t is birtokló SBS-t. A tranzakció egyelőre az előkészítés fázisában van, döntés még nem született.
Vágólapra másolva!

Az idén felvásárolhatja a TV2 főtulajdonosát, az SBS Boadcasting Groupot a legnagyobb német televíziós holding. A ProSiebenSat.1 Media AG kezében van egyebek között a Magyarországon régóta ismert Pro7 és Sat1 kereskedelmi csatorna.

A ProSiebenSat.1 Media AG felügyelő bizottsága felhatalmazta a végrehajtó bizottságot, hogy vizsgálja meg az akvizíció lehetőségét. Döntés ez év közepére várható - olvasható a médiavállalat honlapján megjelent sajtóközleményben.

Az előkészület keretében a leendő vevő megbízta az átvilágítással a Susat nemzetközi auditáló céget, továbbá a Citigroup befektetési banktól kért szakvéleményt a reális felvásárlási árról.

"Az SBS Broadcasting Grouppal való egyesülés nagyszerű lehetőséget jelent. A két vállalat Európa vezető televíziós társaságává válhatna" - idézi a közlemény Guillaume de Posch, a ProSiebenSat.1 Media AG elnök-vezérigazgatójának nyilatkozatát.

Az [origo] megkeresésére a TV2-nél azt mondták, az SBS már értesítette a csatornát az esetleges felvásárlásról, de addig nem kívánnak nyilatkozni, amíg döntés nem születik az ügyben. Az 1989-ben alapított, 10 európai országban jelen lévő SBS 81 százalékos részesedéssel bír a TV2-ben, a maradékon az MTM-TV2 Befektetesi Kft. (16 százalék) és a Danube Broadcasting B.V. (2,5 százalék) osztozik.

A ProSiebenSat.1 Media AG a legnagyobb német kereskedelmi televíziós társaság, részvényeinek 12 százaléka a magyarországi nyomtatott sajtóban is érdekelt (Világgazdaság, megyei napilapok, folyóiratok) Axel Springer kiadóvállalat birtokában van.