Vágólapra másolva!
A fővárosiak többségének fogalma sincs arról, menynyibe kerül egy BKV-jegy - derül ki egy felmérésből. A megkérdezettek nagy része azonban ettől függetlenül drágának tartja a viteldíjat - számol be a szombati Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz év alatt alig változtak az utazási szokások a fővárosban - derül ki a Marketing Centrum felméréséből, amelyet a BKV megrendelésére készített. A megkérdezetteknek - ezer ember - csaknem a fele rendszeresen használja a metrót, de majdnem ilyen gyakran utazik busszal és villamossal is. A válaszadók 27 százaléka csak alkalmi metróhasználó, a többiek pedig csak elvétve utaznak a BKV járműveivel. A belső pesti kerületekben élők gyakrabban és többet metróznak, mint a budaiak vagy a pesti oldal peremkerületeinek lakói.

A többség nem tudja, menynyi az aktuális viteldíj, a válaszadók 14 százaléka becslésre sem vállalkozott. Azok közül viszont, akik ezt megtették, jó néhányan jelentősen alábecsülték a bérletek árát. A célcsoport 71 százaléka legalább a nagyságrendet eltalálta, a pontos árat azonban a megkérdezetteknek csupán nyolc százaléka tudta. Nem volt jobb a helyzet a jegyek árával kapcsolatban sem. A megkérdezettek 32 százaléka 220 forint alá kalkulálta a vonaljegyeket. Ugyanezt a valós árnál többre, 240 forintra becsülte a válaszadók 13 százaléka. Viszonylag jól, vagyis 220 és 240 forint közöttire tippeltek 43 százaléknyian, 37 százalékuk viszont tudta, hogy jelenleg 230 forintba kerül a vonaljegy.

A BKV-viteldíjat a hívottak 71 százaléka a saját anyagi helyzetéhez viszonyítva túl drágának tartja, a szolgáltatáshoz képest viszont "csak" 66 százalék sokallta az árakat. A diplomások többsége azonban a színvonalhoz képest megfelelőnek tartja az árat. A megkérdezettek közül a férfiak a toleránsabbak, a nők nehezebben fogadják el a tarifákat. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek jelentős része drágállja a viteldíjat, 73 százalékuk bevallotta, hogy ez mégsem befolyásolja az utazási szokásait.