Kánikulában kötelező a védőital

Vágólapra másolva!
Az idei évben is korán köszöntött be a nyár. A foglalkoztatóknak éppen ezért már most figyelniük kell arra, hogy a nagy melegben kötelező védőitalt biztosítani. A kánikulai időszakban a dolgozóknak a védőitalon felül több pihenőidő is jár.
Vágólapra másolva!

A munkavédelmi szabályok értelmében a munkahelyeken elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani. Amennyiben a levegő vagy klíma biztosítása műszakilag megoldhatatlan, egyéni védőeszközt kell alkalmazni, illetőleg védőitallal kell a dolgozókat ellátni. Jogszabály írja elő azt is, hogy a hideg, illetve a meleg évszakban zárt térben milyen hőmérsékletet kell biztosítani.

Az alábbi táblázatban rögzített hőmérséklet nem az egyszerű hőmérővel mért értéket jelenti, hanem figyelembe veszi a hősugárzás és a légmozgás hatását is, amellyel korrigálják a mért hőmérsékleti értéket. Amennyiben a meleg időben a megadott hőmérséklet-intervallum nem valósítható meg, akkor az úgynevezett effektív, illetve korrigált effektív hőmérsékletet kell figyelembe venni.

Szabadtéri munkahelyen különösen nagy figyelmet kell fordítani az időjárással, így a hőmérséklettel szembeni védelemre. Ezt elsősorban megfelelő műszaki megoldások alkalmazásával, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, télen melegedési lehetőséggel, nyáron pedig védőital biztosításával kell megvalósítani.

Hideg időben

Melegben

Szellemi munka

20-22 fok

22-24 fok

Könnyű fizikai munka

18-20 fok

19-21 fok

Közepesen nehéz fizikai munka

14-18 fok

17-19 fok

Nehéz fizikai munka

12-14 fok

15-17 fok


Félóránként ivóvizet kell adni

Amennyiben a munkahelyi klíma akár zárt térben, akár a szabadban a 24 Celsius-fokot meghaladja, legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet kell a dolgozóknak biztosítani. A folyadékveszteség pótlására azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is adható, ha annak a cukortartalma a 4 súlyszázalékot nem haladja meg, vagy mesterséges édesítőszerrel ízesítették. Védőitalként természetesen a csapvíz helyett a munkáltató döntése alapján ásványvíz is juttatható, ez azonban nem minősül jogszabályi kötelezettségnek. Remélhetőleg messze van még a tél, ettől függetlenül jó tudni, hogy hidegben viszont 50 fokos teát kell a dolgozóknak adni. A teát a fenti 4 súlyszázalékos korlát figyelembevételével cukorral vagy édesítőszerrel kell édesíteni. A védőital és a tea elfogyasztásához személyenként egy ivópoharat is köteles a munkáltató adni.

A védőital a munkavégzéshez szükséges, a munkáltató által kötelezően biztosított ellátásnak tekinthető, így az APEH álláspontja szerint szóba sem kerülhet, hogy adóköteles természetbeni juttatás lenne. A munkavállalónak juttatott gyümölcs, fagylalt és jégkrém ellenben nem tekinthető védőitalnak, hanem adóköteles természetbeni juttatásnak minősül, mivel nem felel meg a jogszabályok által előírt feltételeknek.

Pihenőidő is jár

A védőital biztosításán túl óránként legalább öt-, legfeljebb tízperces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt térben a 24 Celsius-fokot meghaladja. Ugyanez a szabály érvényes a hidegnek minősülő munkahelyeken, például hűtőházakban. (A munkahely akkor tekinthető hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a 4 fokot, zárttéri munkahelyen a 10 fokot nem éri el.) Melegben végzett munkánál a hőmérséklet növekedésével emelkedik az egy órán belüli pihenőidő aránya. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál egy órán belül 15 perc pihenőidőt kell biztosítani, 31,5, illetve 30 fok esetében a pihenőidő fél órára emelkedik. Közepesen nehéz fizikai munkánál 32,5 foknál, nehéz fizikai munkánál pedig 31 foknál már túlsúlyba (45 perc) kerül a pihenőidő.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség tájékoztatása szerint a meleg miatti pihenőidőt tilos összevonni, azt minden órában külön-külön kell kiadni. Amennyiben még ennél is magasabbra emelkedik a hőmérséklet, akkor kizárólag hővédő (fényvisszaverő) öltözetben lehet dolgozni. Kritikus hőmérsékleti határnak számít, ha a munkavállaló testhőmérséklete a 38 Celsius-fokot meghaladja. Ilyenkor a továbbiakban munkát már nem lehet végezni, illetőleg a hatóság köteles a munkavégzést megtiltani.