Nem emelné az alkohol jövedéki adóját az EP

Vágólapra másolva!
Elutasította az Európai Parlament szerdán az Európai Bizottság tervezetét, amely az inflációhoz igazodva megemelte volna az alkoholos italokra kivetett jövedéki adó szintjét. Az EP 198 igen, 355 nem, 39 tartózkodó szavazattal visszautalta a parlamenti szakbizottságba a tervezetet.
Vágólapra másolva!

A néppárti jelentéstevő, a luxemburgi Astrid Lulling egyébként azt is javasolta, hogy teljesen el kellene törölni a minimálisan előírt jövedékiadó-szinteket.

Az EU akkori tizenkét tagja még 1992-ben határozott meg jövedékiadó-minimumot az alkoholtartalmú italokra (a bor kivételével). A cél az volt, hogy csökkentsék az alkoholtermékek piacának az eltérő nemzeti szabályozásokból fakadó torzulását. A bizottsági javaslat szerint most az inflációt figyelembe véve emelni kellene az adó minimális mértékét. A képviselők azonban ehelyett arra ösztönöznék az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fagyasszák be az adószintet, majd fokozatosan csökkentsék azt, miközben az átlagnál kevesebbet kivető országok emelnék a jövedéki adót.

A plenáris parlamenti vitában - még a szavazás előtt - a néppárti frakció nevében szólalt fel Becsey Zsolt. Szerinte "filozófiaváltásra van szükség a jövedéki adó terén, a minimumszint euróban történő meghatározása semmit sem javít a konvergencia helyzetén. Vagyis csak a célt nem éri el." A képviselő azt mondta, a bizottság javaslata újabb kötelező inflációs terheket tenne a tagállamok nyakába, és ez veszélyeztethetné az euró-bevezetés feltételeinek teljesítését is.

"Hogyan gondoljuk azt, hogy Bulgáriában vagy Romániában, 100-150 eurós fizetések mellett ez nem lesz a feketegazdaság, a bűnözés, az italpancsolás generátora? Vagy itt a jövedéki adóra költik majd a félhavi fizetésüket? Ha valódi konvergenciát akarunk, akkor egy magatartási kódexet kell életbe léptetnünk, melyben az átlagos jövedéki adó felett és alatt lévő tagállamok is vállalják, hogy a jövedéki adóhoz csak középre konvergálva nyúlnak, ha ezt a gazdasági lehetőségeik megengedik" - mondta a politikus.