Munkanélküliséget hoz a dohányzás tiltása

2007.06.01. 16:35

Ellenzi a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, hogy a nyilvános zárt helyeken betiltsák a dohányzást - jelentette ki pénteken Háber Tamás, a testület elnöke.

A kormány betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást - mondta Horváth Ágnes szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Magyarország ezt az álláspontot képviseli majd az Európai Bizottság egészségügyi miniszteri találkozóján Brüsszelben. A kormány ezzel csatlakozni kíván a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani.

A dohány- és a vendéglátóipar szerint az ország gazdasági érdekeivel ellentétes lenne, ha a kocsmákból és éttermekből kitiltanák a dohányosokat. Meggyőződésünk - a nemzetközi tapasztalatok is ezt bizonyítják -, hogy a tiltás komoly forgalomkieséssel és ez közvetve a munkavállalók elbocsátásával jár - fogalmazott Háber Tamás.

Példaként említette, hogy New York államban a dohányzás tilalma miatt a vendéglátásban 28 százalékkal csökkent a dolgozók létszáma, 30 százalékkal csökkent a bevétel, 71,5 millió dollárral kevesebb adó folyt be az államkasszába a szektorból. A tilalom bevezetése után Írországban 25-30 százalékkal esett vissza a vendéglátóipari egységek forgalma a dohányzó vendégek eltűnése miatt, s ötezer munkahely szűnt meg az ágazatban.

Mindeközben az érintett országokban csupán egy-két százalékkal csökkent a dohánytermékek forgalma, azaz a rendelet nyomán nem mérséklődött a dohányzás, hanem kiszorult az utcákra és az otthonokba - jegyezte meg.

Háber Tamás közölte: a jelenleg hatályban lévő jogszabály társadalmilag elfogadott. A törvény szerint a vendéglátóhelyeken külön dohányzó- és nemdohányzó-helyeket kell kialakítani, a kisebb üzletekben pedig légtechnikai berendezést kell alkalmazni. Lehet ezen a jogszabályon változtatni, de a teljes tilalmat nem tartja elfogadhatónak.

Az elnök elmondta: a jelenlegi törvényi szabályozást úgy kellene módosítani, hogy minden vendéglátóegység a bejáratnál legyen köteles tájékoztatni a vendéget, hogy füstmentes-e az üzlet, vagy füstmentes és dohányzóterem is van, vagy az üzlet csak dohányzó vendégeket fogad, illetve, hogy az üzlet füstszűrő berendezésekkel van felszerelve.

Hozzátette: visszatartó ereje lehetne annak is, hogy ha ismét szabadárassá válna a cigaretta, és az éttermek, sörözők által meghatározott áron lehetne a termékhez jutni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK