A horvátok is elfogadják az EU-kártyát

Vágólapra másolva!
A nyaralási szezon közeledtével érdemes áttekinteni, hogy hová lehet az uniós egészségbiztosítási kártyával utazni, illetve, hogy melyik úti cél esetén ajánlott, avagy feltétlenül szükséges utazási biztosítást kötni. Tavaly óta az unión kívüli Horvátország és Svájc is elfogadja az EU-kártyát.
Vágólapra másolva!

Az uniós szabályok értelmében a biztosítottnak minősülő személyek, így a foglalkoztatottak, egyéni vagy társas vállalkozók, valamint az úgynevezett egészségügyi ellátásra jogosultak turistaként az Európai Gazdasági Térség másik tagállamában igénybe vehetik a sürgős, illetve az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat. Azt, hogy melyik ellátás tekinthető szükséges ellátásnak, az adott tagállam maga határozza meg. Erről a kezelőorvos tud az érintettnek felvilágosítást adni. Szükséges ellátásnak minősülhetnek így például a nem tervezett dialízis-kezelések, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is - olvasható az OEP tájékoztatójában.

Mire jogosít az EU-kártya?

A külföldi ellátási jogosultságot az úgynevezett európai egészségbiztosítási kártya igazolja. Ennek alapján a kártya birtokosa ugyanolyan feltételekkel jogosult az orvosilag szükséges ellátásokra, mint az adott tagállamban biztosított személyek. Az egészségbiztosítási pénztár azonban külön felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az egyenlő elbánás elvének az alkalmazása azt is jelenti, ha az adott külföldi tagállamban a biztosítottaknak az ellátásért önrészt kell fizetniük, ezt a magyar turisták is kötelesek kifizetni. Fontos tudni, hogy az EU-kártyát csak a külföldi egészségbiztosítóval szerződésben lévő szolgáltatók kötelesek elfogadni, a szerződés nélküli magánorvosok, magánkórházak térítési díjait minden esetben a beteg maga köteles viselni.

Az európai egészségbiztosítási kártyával Ausztriában, Belgiumban, Ciprus görög részén, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Lengyelországban, Lettországban, Liechtensteinben, Litvániában, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában lehet egészségügyi ellátást igényelni.

Január 1-jétől Románia és Bulgária is csatlakozott az Európai Unióhoz, így a magyar turisták a romániai, illetve bulgáriai tartózkodásuk esetén ugyancsak az európai egészségbiztosítási kártyát használhatják a szükségessé váló orvosi kezelésük esetén.

Az igénylés szabályai

Az EU-kártyát a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatánál lehet igényelni személyesen vagy meghatalmazott útján. A kérelem benyútásához az OEP által rendszeresített nyomtatvány használatat nem kötelező.A saját kezűleg írott meghatalmazáshoz tanú alkalmazása nem szükséges, a géppel írott meghatalmazás ellenben csak két tanú aláírásával együtt érvényes. A kiskorúak kártyáját a törvényes képviselő jogosult kiváltani. A kártya kiállítása írásban is kérhető, de magát az okiratot ilyenkor is személyesen kell átvenni.

A kártya főszabályként egy évig érvényes, a 17 év alattiak azonban a nagykorúságuk betöltéséig, de legfeljebb 36 hónapig tartó érvényességgel kapják meg az EU-kártyát, míg a nyugdíjasok esetében az érvényességi ideje egységesen 3 év. Az európai egészségbiztosítási kártya kiadása ingyenes. A megsemmisült, megrongálódott, elveszített, vagy ellopott kártya pótlásáért azonban úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

Az uniós egészségbiztosítási kártya igényléséhez a személyazonosságot igazoló okmány (útlevél, személyigazolvány, lakcímkártya, kiskorúaknál születési anyakönyvi kivonat), mellett a taj számot igazoló okmány bemutatása szükséges. Az OEP tájékoztatója szerint az ügyintézés gyorsítása érdekében a nagykorú személyek esetén a jogosultságot bizonyító okmányok másolatát ugyancsak csatolni kell. Ezek az érintett személy státuszának függvényében az alábbiak lehetnek:

  • foglalkoztatottaknál munkáltatói igazolás, tagsági jogviszonyt igazoló cégigazolás
  • egyéni vállalkozó esetén vállalkozói igazolvány,
  • betéti társaság kültagjánál munkáltatói igazolás, a beltag és a kft. ügyvezetőjénél a társasági szerződés, vagy cégkivonat és az aláírási címpéldány
  • nyugdíjasok esetében a nyugdíjas-igazolvány,
  • munkanélküli esetén a Munkaügyi Központ által kiállított határozat,
  • gyeden, gyesen lévő esetén, a kifizetőhely igazolása, illetve az ellátás folyósításáról szóló igazolás
  • 18 év feletti nappali tagozatos hallgató esetén hallgatói jogviszonyról szóló igazolás vagy diákigazolvány,
  • egyéb jogosultsággal nem rendelkező, ezért 9 százalékos mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot fizető személyek esetén a járulékfizetés igazolása (APEH-igazolás, befizetési igazolás).

Horvátországban és Svájcban a kártya ellenére fizetni is kell

Tavaly márciusban lépett hatályba a magyar-horvát szociális biztonsági egyezmény. E szerint a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek (biztosítottak, nyugdíjasok vagy kiskorúak) horvátországi tartózkodásuk során ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe a sürgősségi ellátásokat (a szükséges ellátásokat azonban nem), mint a horvát biztosítottak. Sürgősségi ellátásnak minősül minden olyan ellátás, amelynek szükségessége a horvátországi tartózkodás során merül fel és nem halasztható a Magyarországra való hazatérésig. A horvátországi tartózkodás során igénybe vett első 3, egymást követő dialíziskezelés is sürgősséginek minősül. Ugyanakkor kizárólag az életmentő, illetve elsősegély-ellátásokat nyújtanak az EU-kártya alapján térítésmentesen, az egyéb ellátásokért a magyar turistáknak a horvátokkal azonos mértékű önrészt kell fizetniük (általában 15 százalék, kórházi ellátás esetén 30 százalék). A horvát orvos által felírt gyógyszerek a horvátországi patikákban válthatók ki rendszerint teljes térítés ellenében - olvasható az OEP tájékoztatójában.

2006. április elsejétől eltérésekkel ugyan, de Svájc tekintetében is alkalmazandók az unió szociális biztonsági koordinációs rendelkezései. Ez azt jelenti, hogy ambuláns ellátás esetén a térítési díjakat közvetlenül ki kell fizetni a szolgáltatónak. Az európai egészségbiztosítási kártya felmutatása csak annyit tesz lehetővé, hogy az egészségügyi szolgáltató a svájci biztosítottak esetén is alkalmazott, csökkentett költségmértéket alkalmazza. Az ellátási költségek utólagos megtérítése az illetékes svájci hivataltól, vagy hazatérést követően az illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól kérhető. Kórházi gyógykezelés esetén az EU-kártya bemutatásával közkórházban részleges térítés mellett vehető igénybe az ellátás. A költségek nagyobbik részét az egészségbiztosítási szervek számolják el egymással, a betegnek csak az önrészt kell kifizetnie (kiskorúaknak 33, felnőtteknek 30 napos időszakonként) Az önrész teljes összegét akkor is ki kell fizetni, ha a kórházi kezelés ideje 30 napnál kevesebb volt.