Csökken a rutinos bliccelők száma

2007.06.04. 15:31

Drágán büntetik a bliccelőket a budapesti közlekedési járatokon, ezért egyre többen vesznek jegyet, legalábbis ez derült ki a BKV Zrt. megbízásából készült felmérésből. Az utasok 6 százaléka utazik gyakran érvényes jegy nélkül.  

Tíz év után ismét felmérte a BKV a bliccelők szokásait. A cég pótdíjemelési tervével a megkérdezettek 44 százaléka egyetértett. Az egyetértők főképp azok, akik már korábban is hallottak a tervről, és nem a felmérés során értesültek róla. A felmérésből kiderült, hogy legtöbbször a diákok bliccelnek.

Talán éppen ezért fordulhatott elő, hogy a legnagyobb ellenérzést a tanulók körében váltotta ki a pótdíjemelés terve. A megkérdezettek 6 százaléka jár gyakran érvényes jegy vagy bérlet nélkül, és kevesebb mint a fele (49 százaléka) mondta azt, hogy ilyen még sohasem fordult elő vele.

A bliccelésről beszámolók leggyakrabban megpróbálják kicselezni az ellenőrt, illetve bemutatják a büntetés napjától érvényes, utólag megvásárolt bérletet. Péntek óta azonban ez már kevésbé kifizetődő módszer, hiszen az utólagos bérletbemutatás díja 750-ről 2500 Ft-ra emelkedett. Ez az összeg pedig csupán 450 Ft-tal marad el a havi diákbérlet árától. Az utólagos bérletbemutatás lehetősége egyébként egész Európa nagyvárosait tekintve egyedülálló lehetőség. A közösségi közlekedést igénybe vevők harmada botlik ellenőrökbe.  A felszíni járműveken tovább fokozzák az ellenőrzést, ami növeli a jegy- és bérletvásárlást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK