Megtorpant a biotermesztés növekedése

2007.06.05. 9:28

Miközben kevesebb élelmiszert fogyasztunk a statisztikai adatok szerint, töretlenül növekszik a bioélelmiszert vásárló tehetősebbek tábora. Így egyre több feldolgozó kapcsolódik be a biobizniszbe, de az alapanyagot előállítók tábora zsugorodik - írja a Népszabadság.

Sokan csak reklámcélokból tüntetik fel termékükön a bio jelzőt. Garanciát arra, hogy valóban bioeljárással termett, készült a csomagolásban található élelmiszer, a Biokontroll-embléma jelent. A termelők a remélt 30-50 százalékos felárért komoly pluszköltséget vállalnak.

A fejlettebb élelmiszer-kultúrájú országokban néhány százalékra, Magyarországon egyelőre alig fél százalékra tehető a biotermékek részesedése a fogyasztásból. Hazánkban 120 ezer hektáron, azaz a termőterület két százalékán termesztenek bioélelmiszert. Ez az arány az uniós átlag mintegy fele - mondta a lapnak Roszik Péter, a nemzetközi ellenőrzési joggal felruházott Biokontroll Hungária Kht. ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt években azonban megállt a biotermesztés növekedése. A korábbi gyors megugrást ugyanis az új biotermesztőknek szóló támogatási program segítette elő, ez viszont már kifutott, így a jelentkezők száma is apad. Az új belépőknek a piacon kellett volna, illetve kellene megtalálniuk számításaikat.

A hétköznapiról a biotermesztésre való átállás évei alatt azonban csak nőnek a költségek. A remélt extra árbevétel addig várat magára, amíg a szigorú ellenőrök meg nem adják a bio jelzőt a terménynek. A helyzet 2009-től változhat: az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében induló pályázatok segítik az ökogazdálkodókat.

Magyarországon a lakosságnak csak kis aránya választja meg gondosan ételeit - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből. A kutatásban részt vevő ezer fő alig 13 százaléka figyel oda az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Köztük is többségben vannak a nők, arányuk 70 százalékot tesz ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK