Százmilliárdos aszály- és fagykár

Vágólapra másolva!
Könnyítéseket próbál kiharcolni a mezőgazdasági termelők számára a Magyar Agrárkamara, amely szerint a tavaszi természeti károk 100 milliárd forintra rúgnak. Nagyobb részükért az aszály a felelős.
Vágólapra másolva!

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint az idén tavasszal mintegy 250 ezer hektárnyi termőterületen összesen 100 milliárd forint kárt okozott az aszály és a fagy - mondta az MTI-nek Ebele Ferenc, a köztestület főtitkára kedden Budapesten.

Közölte: a felmérések alapján a károk mintegy 60 százalékát az aszály, 40 százalékát pedig a fagy okozta. A Magyar Agrárkamara azt javasolja a termelőknek, hogy a Nemzeti Agrár-kárenyhítési Rendszerhez minél többen csatlakozzanak, mert csak így van lehetősége a kormányzatnak enyhíteni kárukon - mondta a főtitkár.

Emellett javasolják azt is, hogy a termelők terheinek könnyítése érdekében a kárenyhítési alap díját két részletben, tavasszal és ősszel fizethessék a gazdálkodók, a Sikeres Magyarországért agrárfejlesztési hitelprogramot pedig úgy alakítsák át, hogy abból a kárt szenvedett gazdálkodók is kölcsönhöz juthassanak.

Az agrárkamara szeretné elérni azt is, hogy a termelők a jelenleginél könnyebben juthassanak öntözővízhez, számukra engedjék el, illetve mérsékeljék a vízhasználati díjat. Emellett javasolják azt is, hogy a mezőgazdasági vállalkozók a foglalkoztatás könnyítése érdekében kapjanak támogatást a foglalkoztatási terhek befizetésekor, illetve csökkentsék azokat számukra.

Úgy vélik, a bankok 50 százalékkal mérsékelhetnék azon agrárvállalkozó ügyfeleik hitelkamatait, akiknek a pénzintézet a közvetlen támogatásra alapozott hiteleket folyósít. Ők a köztestület szerint ugyanis jó adósok.