Horvátok építik az új Mura-hidat

Vágólapra másolva!
Egy zágrábi cég építheti meg a Letenye és Gorican közötti magyar-horvát határ új Mura-hídját. A híd 216 méter lesz, várhatóan 2008 őszére készül el, és így az M7-es sztráda elér majd a határig.
Vágólapra másolva!

A zágrábi székhelyű Hidroelektra Niskogradnija építőipari cég szerdán aláírta a Letenye és Gorican közötti magyar-horvát határ Mura-híd kivitelezői szerződését - mondta el Reményik Kálmán, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán. Magyar részről a NIF mint beruházó már május 25-én ellátta kézjegyével a dokumentumot - mondta Reményik Kálmán.

A NIF igazgatósága május 7-én tett javaslatot arra, hogy a horvát cég legyen a kivitelezője a beruházásnak. A beruházásról szóló kormányközi megállapodás szerint a nemzetközi tender nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. A 2007. április 16-án Zágrábban megtartott tenderbontáson kiderült, hogy összesen nyolc ajánlat érkezett a pályázatra.

A legalacsonyabb, csaknem 8 millió eurós árajánlatot a győztes horvát cég tette, a második 8,473 millió eurós árat a Strabag ajánlotta, a harmadik a Vegyépszer csaknem 9 millió eurós ajánlata lett. A legmagasabb ár 12,6 millió euró volt. A híd kivitelezési költségét magyar-horvát kormányközi megállapodás alapján fele-fele arányban állják majd a felek.

A tenderkiírás szerint az egy kilométeres, 2-szer 2 sávos beruházásból a híd 216 métert tesz ki. A híd várhatóan a szerződéskötést követő 14 hónap múlva, 2008 őszére elkészül, így az M7-es elér a határig, teljes hossza 245 kilométer lesz. Két közbenső szakasz még nem készült el. A Zamárdi-Balatonszárszó közötti szakasz várhatóan ez év augusztusában, míg a Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakaszt 2008 májusában adják át.