Újabb lehetőségeket vizsgálnak a biztosítók

Vágólapra másolva!
Az egészségbiztosítási rendszer átalakításával kapcsolatban a biztosítótársaságok nem vizsgálták a nem kötelező magánbiztosítás bevezetésének lehetőségét - jelentette ki Váradi Péter, az Axa Egészségpénztár ügyvezető igazgatója szerdán Szegeden.
Vágólapra másolva!

A biztosítók két lehetséges koncepciót mérlegeltek az egészségbiztosítási piaccal kapcsolatban. Ezek közül az egyik a kiegészítő biztosításokat kínáló rendszer, ahol a kötelező társadalombiztosítás mellett kiegészítő szolgáltatásokra lehet biztosítást kötni - tudatta Váradi Péter.

Erre a jelenlegi szabályozás is lehetőséget ad, mégsem működik azonban a rendszer. Az igazgató szerint főként azért, mert a lakosság részéről nincs valódi kereslet, a biztosítók részéről pedig kínálat, ez utóbbi főként azért nincs, mert a cégek nem tudnak olyan szolgáltatást vásárolni, amit ajánlhatnának ügyfeleiknek.

A lakosság 300-500 milliárd forintos éves egészségügyi kiadásából ma 30 milliárd forintot fordít egészségpénztári tagdíjakra, ez azonban előtakarékosságnak tekinthető. Az évi 6,5 forintos nagyságrendű kockázati elemeket is tartalmazó kifizetés pedig nem szolgáltatásvásárlásra irányul, csupán "pénzvisszafizetés", például kórházi tartózkodáshoz kapcsolódó napi térítés.

A másik vizsgált rendszer - ahol az üzleti biztosítók kötelező és kiegészítő biztosításokat is köthetnének - önmagában nem oldaná meg a jelenlegi finanszírozási problémákat. A cégek nem több pénzt osztanának el, csak másképp osztanák el, ami rendelkezésükre áll - fogalmazott a szakember.

A rendszer működőképességéhez hosszú távú stabilitásra és szabályozott piacra van szükség - mondta Váradi Péter. Az igazgató úgy véli, egy olyan rendszer, ahol a járulékok beszedésével az állam teremti meg a forrásokat, majd újra elosztja, a biztosítottak pedig választhatnak biztosítót, amely köteles befogadni őket, nem tekinthető üzleti biztosításnak. Ez a társadalombiztosítás "kiszervezése" lenne, mivel a rendszerben nincs egyéni kockázatelbírálás, szelekció, a biztosító pedig nem határozhat meg díjat és szolgáltatást sem.

A rendszer bevezetésének előnye lenne azonban, hogy az ellátórendszerben verseny alakulna ki, új szolgáltatók jelennének meg, a biztosítók az ellátást pedig el tudnák tolni a járóbeteg-ellátás irányába, amellyel óriási megtakarítások érhetők el - közölte a szakember.