Eredményes volt a Mol újabb fúrása

Vágólapra másolva!
A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a Magyar Horizont Energia Kft., amelyek a legnagyobb és a második legnagyobb kutatási területet birtokolják Magyarországon egymást követően három sikeres kutatófúrást mélyített a kelet-tiszántúli régióban. Ez azt mutatja, hogy a tavaly augusztusban a két fél között megkötött, közös szénhidrogén- kutatási tevékenységre szóló megállapodás sikeresnek bizonyult.
Vágólapra másolva!

A felfedezett szénhidrogénkészletek pontos mennyiségének meghatározása még folyamatban van. Mivel a régió fejlett infrastruktúrával rendelkezik, a projekt megtérülési mutatói várhatóan nagyon kedvezőek lesznek, és a társaságok arra számítanak, hogy az első két kút termelésbe állítása akár az idén megtörténhet. A sikeres fúrás eredményén a felek egyenlő arányban osztoznak.

A Mol és a MHE egymással szomszédos Hajdú-bihar- illetve Békés megyei eddigi három kutatófúrása közül mindegyik eredményes volt. Ez a teljesítmény messze meghaladja a történelmi átlagnak számító mintegy 25-30 százalékos rátát.

Az elsőként még tavaly lemélyített és az év elején kivizsgált Okány-1 jelű fúrás napi 50 ezer m3 (1,75 millió köbláb) gázt produkál, az idén február-április között mélyített és kivizsgált második fúrás, a Körösújfalu-1 hozama kb. 255 ezer m3 (9 millió köbláb) földgáz naponta, emellett napi közel 50 m3 (314 hordó) kondenzátum is a felszínre kerül.

A most befejezett vizsgálat igazolta, hogy a harmadikként lemélyített Zsadány-É-1 jelű kutatófúrás is 115 ezer m3/nap (4 millió köbláb/nap) földgázt és 15 m3/nap (94 hordó/nap) kondenzátumot képes termelni.

A partnerek a 1700-2600 méteres mélységben található pannon gáztároló homokkőrétegek tesztelésére irányuló, az eddigi fúrások alapján igazolódó geológiai koncepció jegyében további közös kutatófúrások mélyítését készítik elő.

A MHE Kft.-vel létrejött sikeres együttműködés volt az első eredménye a Mol azon törekvésének, hogy a magyarországi kutatási területein a kutatási kockázatok és lehetőségek megosztása, valamint a tevékenység felgyorsítása érdekében tapasztalt és tőkeerős partnereket vonjon be.

A 1998-ban Ibolya Ernyey jelenlegi ügyvezető által alapított Magyar Horizont Energia Kft - melyhez 2004-ben csatlakozott vegyes vállalati megállapodással a jelenlegi fő tulajdonos a denveri székhelyű és főleg a Mexikói-öböl partvidékén több szárazföldi (onshore) kutatási és termelési licenccel rendelkező Aspect Energy LLC - a birtokolt kutatási területek teljes nagysága alapján a hazánkban szénhidrogént kutató cégek rangsorában a Mol után a második.