A Gazprom társulna a brit BP-vel

Vágólapra másolva!
A brit BP olajtársaság is felkerült a négy nagy nemzetközi cég közé, amelyek közül az orosz Gazprom gázipari vállalat nemsokára 49 százalékos partnert választ a leningrádi körzetbe tervezett, Balti-tengeri cseppfolyósított földgáz üzem beruházásához és termelésének forgalmazásához, mondta a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev.
Vágólapra másolva!

Az építkezés várhatóan 3,7 milliárd dollárba kerül, az üzem kapacitását évi 5 millió tonnára tervezik. A többi lehetséges partnert Medvegyev nem nevezte meg. Ugyanakkor cáfolta, hogy a Gazprom részesedés vásárlását tervezné bármelyik brit közszolgáltató részvénytársaságból.

Úgy tűnt, hogy sok vita és brit kormányszinten is megnyilvánult ellenszenv után az orosz Gazprom gázipari vállalat mégis tovább terjeszkedhet Nagy-Britanniában, miután eddig csak szerény hídfőállásokat szerzett.

A Gazprom jelenleg kétezer brit vállalati fogyasztót lát el földgázzal szerződések alapján. A Citigroup hétfőn megjelent gyorselemzése szerint egy Gazprom-Centrica ügylet pénzügyileg nem okozhat gondot a Gazpromnak, azonban "nehéz lenne kivitelezni politikai és versenyfelügyeleti nehézségek miatt".

A Gazprom tavaly megszerezte az észak-kelet-angliai kisvállalkozások jó részét ellátó Pennine Natural Gast, és beolvasztotta nagy-britanniai cégébe, a Gazprom Marketing & Tradingbe.

A Gazpromnak továbbá részesedése van a Hydrowingasban, egy kisméretű nagy-britanniai vegyesvállalatban. Ebben a partnere a német Wintershall AG, a BASF vegyiművek leányvállalata, amellyel Németországban is együttműködik: az értékesítéssel foglalkozó Wingas a Gazprom és a Wintershall 50-50 százalékos vegyesvállalata.

A Gazprom, legalábbis, már tavaly felhagyott a Centricával. - Egyelőre nem beszélünk olyan nagy gáz- és energiavállalatok megvételéről, mint a Centrica.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller egy héttel korábban még megerősítette, hogy érdeklődik a Centrica iránt, de hozzátette, hogy végül is nem tárgyaltak a céggel.

Vlagyimir Putyin orosz államfő legutóbb most vasárnap, a szentpétervári gazdasági fórumon mondott beszédében hánytorgatta fel a nyugati országok befektetési politikájának kétarcúságát. Az orosz cégek külföldi terjeszkedésének közelmúltban tapasztalt nehézségeire célozva azt mondta, hogy miközben nyugaton a befektetés szabadságát hirdetik, "kiderül, hogy a külföldi részvétel gyakorlatilag lehetetlen az infrastruktúrában, a távközlésben és az energiaiparban". Ezért Putyin "eurázsiai regionális szabadkereskedelmi intézmények" létrehozását javasolta.